Heli VS bekeken door Chinezen

Woedend dat de VS op eigen houtje Osama bin Laden doodden, lijkt Pakistan wraak te hebben genomen door China toegang te geven tot helikoptertechnologie.

Pakistan heeft Chinese militaire deskundigen toegang verleend tot het wrak van de Amerikaanse Black Hawk-helikopter. Die raakte begin mei onklaar tijdens de operatie tegen Osama bin Laden in de Pakistaanse plaats Abbottabad. De Chinezen mochten foto’s maken en een stukje meenemen van de buitenkant van het toestel, dat was uitgerust met zogeheten stealth-technologie. Die maakt zulke toestellen vrijwel onzichtbaar op de radar.

Dit meldt vandaag de Britse zakenkrant Financial Times, die zich beroept op Amerikaanse bronnen. De Chinezen zouden toestemming hebben gekregen van de machtige Pakistaanse militairen inlichtingendienst ISI, die woedend was dat de Amerikanen de operatie tegen Bin Laden zonder medeweten van de Pakistanen hadden uitgevoerd.

De Black Hawk was een van de vier helikopters waarmee de Amerikanen in het diepste geheim vanuit Afghanistan naar de schuilplaats van Bin Laden vlogen. De drie andere vlogen terug nadat ze Bin Laden hadden gedood, met medeneming van diens lijk en de bemanning van de gestrande helikopter.

De ISI heeft het verhaal ontkend, maar er is reden om aan die mededeling te twijfelen. De Amerikanen beschikken volgens The New York Times over onderschepte boodschappen tussen Pakistanen en Chinezen, waarin een uitnodiging voor de Chinezen werd besproken. De functionarissen met wie die krant sprak erkenden echter nog geen volledige zekerheid te hebben of de Chinezen inderdaad toegang hadden gekregen.

De toch al sterk verslechterde betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Pakistan raken er verder door belast. Volgens de FT beraadt de Nationale Veiligheidsraad van president Obama zich op stappen in verband hiermee.

Begin dit jaar verklaarde een inmiddels gepensioneerde, hoge Kroatische militair dat de Chinezen in 1999 ook delen van een door Servië neergeschoten Amerikaans F-117 met stealth-technologie hadden opgekocht. Vooral de speciale deklaag, die radarstraling goeddeels absorbeert, interesseerde de Chinezen. China presenteerde in januari van dit jaar een eigen stealth-vliegtuig.

Pakistan onderhoudt, behalve met de VS, al jaren ook nauwe banden met China. De Chinezen worden door de Pakistanen wel aangeduid als „vrienden voor alle weersomstandigheden”. Ook op militair gebied werken beiden landen nauw samen.