Groeicijfers en consumentenvertrouwen

Hoe heeft de economie het in het tweede kwartaal gedaan en wat zijn de verwachtingen van consumenten? Deze week geeft de antwoorden.

Japan beet het spits af. Veel landen publiceren deze week cijfers over de ontwikkeling van hun economie in het tweede kwartaal van dit jaar. De Japanse economie kromp met 1,3 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het is het derde achtereenvolgende kwartaal waarin de Japanse economie krimpt.

Maar de daling viel mee – analisten hielden rekening met een krimp van 2,5 à 3 procent.

De Japanse economie heeft te kampen met de gevolgen van de tsunami en aardbeving van maart dit jaar. In de cijfers van het tweede kwartaal zien analisten een herstel, en voor het derde kwartaal houden ze rekening met positieve cijfers.

De Japanse economie worstelt ook met de gevolgen van de dure yen. Dit heeft nadelige gevolgen voor de export. De Japanse centrale bank heeft de afgelopen tijd met valuta-interventies pogingen ondernomen om de waardestijging te stoppen – vooralsnog zonder resultaat. Paradoxaal, gezien de economische situatie, wordt de Japanse yen evenals de Zwitserse franc beschouwd als een safe haven, een veilige belegging in turbulente markten. De Japanse beurs reageerde positief op het nieuws over de economische groei en opende vanochtend met een stijging van 1,5 procent.

Morgen maken Duitsland en Nederland bekend hoe hun economieën zich in het tweede kwartaal hebben ontwikkeld. Voor Duitsland wordt een groei verwacht van 0,5 procent en voor Nederland 0,3 procent. Daarmee zou de Nederlandse groei zich op het gemiddelde van de EU-landen bevinden.

Naast de groeicijfers publiceert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) later deze week cijfers over het consumentenvertrouwen. Deze index wordt beschouwd als een barometer voor het economisch klimaat. In de Verenigde Staten daalde het consumentenvertrouwen in augustus voor de derde achtereenvolgende maand en bevindt zich op het laagste niveau sinds mei 1980. Als reden wordt genoemd de ruzie in de Amerikaanse politiek over de aanpak van de staatsschuld.

De index van het consumentenvertrouwen geeft aan in hoeverre huishoudens vinden dat het economisch gezien beter of slechter gaat. In Nederland bepaalt het CBS het consumentenvertrouwen op basis van de mening van huishoudens over het algemene economisch klimaat en over de eigen financiële situatie. De consument is al een jaar lang somber over de ontwikkeling van de Nederlandse economie. Een afnemend consumentenvertrouwen kan een voorbode zijn van een recessie. Sinds het begin van deze maand is de waarde van de aandelen op de internationale effectenbeurzen met 15 tot 20 procent verminderd. Maar vooralsnog heeft dit verlies geen invloed op de werkloosheid, productie en consumptie. Analisten en beleidsmaker houden de indices voor het vertrouwen (consumenten en producenten) nauwlettend in de gaten om te zien wanneer ontwikkelingen in de financiële sector hun weerslag gaan krijgen op de reële economie.

Morgen presenteert Van Lanschot, de chique Brabantse bank en vermogensbeheerder, de cijfers over het eerste halfjaar. In 2010 werd een winst geboekt van bijna 66 miljoen euro, tegen een verlies van 15 miljoen euro in 2009. Woensdag publiceert Aalberts Industries cijfers over het tweede kwartaal. Analisten houden rekening met een fors hogere winst voor het industrieel toeleveringsbedrijf. Topman Jan Aalberts voorspelde onlangs dat 2011 het beste jaar ooit zou gaan worden. De winst steeg vorig jaar met ruim 80 procent tot 180 miljoen euro.

Baggeraar Boskalis komt donderdag met de cijfers over het eerste halfjaar van 2011. Het concern verwierf begin deze maand een contract ter waarde van 200 miljoen euro voor de aanleg van een nieuwe haven in Brazilië. Het havencomplex in het noorden van de Braziliaanse staat Rio de Janeiro is de grootste havenonderneming in Latijns-Amerika en zal naar verwachting uitgroeien tot een van de omvangrijkste havencomplexen ter wereld.

    • Cees Banning