Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Google koopt mobiele tak Motorola voor 12,5 miljard dollar

De Motorola Mobility Xoom, een tablet die op Android draait. Foto AP / Paul Sakuma

Google heeft de mobiele tak van technologiebedrijf Motorola overgenomen voor 12,5 miljard dollar. Dat meldt persbureau AP. Het is veruit de grootste overname tot nu toe van het bedrijf.

Google betaalt 40 dollar per aandeel, een premie van 63 procent op de slotkoers van Motorola afgelopen vrijdag. In januari werd de mobiele tak, Motorola Mobility, gescheiden van de rest van het bedrijf. De mobiele tak heeft naam gemaakt als maker van smartphones, gebaseerd op het Android-platform van Google, maar is verwikkeld in een zware concurrentiestrijd met Apple en Aziatische fabrikanten van smartphones.

In een verklaring op het weblog van Google laat CEO Larry Page weten dat de overname vooral draait om het opensourceplatform Android.

“Motorola’s toewijding aan Android in mobiele apparaten is een van de vele redenen dat onze bedrijven goed bij elkaar passen. Samen zullen we een geweldige gebruikerservaring creëren waar het hele Android-ecosysteem beter van zal worden.” - Larry Page, CEO Google

In zijn verklaring benadrukt Page dat Android een open platform blijft:

“De acquisitie verandert niets aan onze toewijding om Android als open platform te laten bestaan. Motorola blijft een licentiehouder van Android en Android zal open blijven. We zullen Motorola als een apart bedrijf leiden. Vele hardware-partners hebben bijgedragen aan het succes van Android en we kijken er naar uit om met ze te blijven werken.”

Patenten

Met de aankoop van Motorola haalt Google een hoop patenten op de besturingssystemen van mobiele apparaten binnen. Over die patenten wordt al een tijdlang een harde strijd gevoerd tussen verschillende technologiebedrijven. Page:

“Met de aankoop staan we sterker in het verdedigen van het Androidplatform tegen dreigingen van Microsoft, Apple en andere bedrijven.”

Het internetbedrijf verwacht de transactie begin 2012 af te ronden. De besturen van beide bedrijven staan achter de overname.

Mobiele markt belangrijk

Volgens Erick Schonfeld van technologiesite TechCrunch laat de overname zien hoe belangrijk de mobiele markt is voor Google:

“Er zijn 150 miljoen telefoons op de markt die gebruik maken van Android en daarmee hebben die telefoons het grootste marktaandeel. Toch is de iPhone nog veruit het meest populaire toestel. Door Motorola te kopen geeft Google toe dat het de hele beleving moet controleren, van software tot hardware, om Apple van de troon te stoten.”