Gonçalves concurrentie voor minister Donner?

Tot nu toe viel steeds de naam van Piet Hein Donner als mogelijke nieuwe vicepresident van de Raad van State. Begin 2012 vertrekt Herman Tjeenk Willink als vicepresident, de functie die ook wel ‘onderkoning van Nederland’ wordt genoemd. Sinds gisteravond heeft Donner er een concurrent bij, als het aan de kijkers van het VPRO-programma Zomergasten ligt tenminste. Haar naam: Lilian Gonçalves-Ho Kang You.

De Surinaamse jurist en mensenrechtenactivist, sinds februari 2009 al ‘gewoon’ lid van Raad van State, was gisteravond bij het programma te gast. „Zit hier niet de goede opvolger van Tjeenk Willink? #zg11”, zette oud-journaliste Wouke van Scherrenburg gisteravond op berichtensite Twitter, nog tijdens de uitzending. Andere twitteraars namen haar idee direct over. Het leverde Gonçalves zelfs een eigen hashtag op: #geendonnermaargonçalves.

Sinds 1983 woont en werkt Gonçalves in Nederland, omdat ze zich in Suriname niet langer veilig voelde. Haar echtgenoot werd vermoord tijdens het Bouterse-regime begin jaren tachtig. Ze was in Nederland onder meer voorzitter van Amnesty International Nederland en vicevoorzitter van de Commissie Gelijke Behandeling.

De Raad van State is een belangrijk adviesorgaan van de regering en Nederlands hoogste bestuursrechtbank. Koningin Beatrix is formeel voorzitter van de Raad van State.

Of Lilian Gonçalves werkelijk concurrentie vormt voor minister Donner of niet, Zomergasten-presentator Jelle Brandt Corstius leek van haar onder de indruk. De twee spraken aan het begin van het gesprek af om elkaar te tutoyeren, maar bij afsluiting van het interview zei Brandt Corstius nog steeds per ongeluk ‘u’.