Den Haag koopt deel van doek Jan Steen

Voor een miljoen euro koopt de gemeente Den Haag het linkerdeel van het schilderij De huwelijksnacht van Tobias en Sarah van de Amerikaanse erfgenaam van de joodse kunsthandelaar Jacques Goudstikker. Dat heeft de cultuurwoordvoerder van de gemeente maandag gezegd tegen persbureau Novum.

Het rechterdeel van het doek is in handen van de Nederlandse staat en het doek hangt in het geheel in het Museum Bredius in Den Haag. Het doek werd voor de Tweede Wereldoorlog in tweeën gesneden, maar bij een restauratie in 1996 werden de delen herenigd.

In 2006 ging de Nederlandse staat echter akkoord met de teruggave van het een deel van het werk aan Goudstikkers schoondochter, Marei von Saher. Het linkerdeel van het doek was een van de vele kunstwerken die Goudstikker kwijtraakte toen hij vluchtte tijdens de Duitse bezetting van Nederland.

Testament hield verkoop tegen

De gemeente wilde haar deel eigenlijk verkopen aan Von Saher, maar dat hield de rechtbank vorig jaar tegen. Daarbij baseerde de rechter zich op een bepaling in het testament van kunstverzamelaar Abraham Bredius. Daarin staat dat het rechterdeel van het schilderij doorlopend in het Museum Bredius in Den Haag te zien moet zijn.

Van het miljoen betaalt De Mondriaan Stichting vier ton, de Rembrandt Stichting twee ton en de gemeente Den Haag 92 duizend euro. De rest van het bedrag, ruim drie ton, kwam uit verzekeringsgeld dat was geoormerkt voor kunstaankopen ten bate van Nederlands erfgoed.

Bekijk hier een fotoserie over de restauratie van De Huwelijksnacht.

    • Lex Boon