Gaddafi verliest slag bij stad

Libische opstandelingen hebben naar eigen zeggen de strategische kustplaats Zawiyah, 50 kilometer ten westen van de hoofdstad Tripoli, ingenomen.

Het verlies van Zawiyah zou een ernstige slag voor het bewind van kolonel Muammar Gaddafi betekenen, omdat een groot deel van de bevoorrading van Tripoli uit Tunesië via deze plaats verloopt.

Gaddafi, die al 41 jaar aan het bewind is, heeft zelf vanmorgen in een telefonische reactie die werd uitgezonden door de staatstelevisie, de bevolking opgeroepen om „zich voor te bereiden op het gevecht”.

Hij zei dat de Libiërs hun land moeten „bevrijden” van NAVO-troepen en mensen die hij als verraders beschouwt.

De opstandelingen, die de laatste weken tekenen vertonen van groeiende onderlinge verdeeldheid, vielen Zawiyah zaterdag aan.

Gisteren werd er volgens de meeste berichten hevig gevochten, terwijl ook vandaag de strijd nog doorging. De opmars van de opstandelingen zou worden gehinderd doordat Gaddafi’s troepen gebruik maken van gegijzelde burgers.

Maar de woordvoerder van de opstandelingen, Abdulsalam Othman, verklaarde vanmorgen tegenover het Franse persbureau AFP dat de opstandelingen de kustweg tussen Zawiyah en de nog westelijker gelegen plaats Sorman stevig in handen hebben.

Volgens een van de opstandelingen controleerden troepen van Gaddafi nog wel de olieraffinaderij aan de noordkant van de plaats. Het is de enige raffinaderij die nog in bedrijf is op het ogenblik. Met olie daarvan worden Gaddafi’s strijdkrachten van brandstof voorzien. Juist daarom zouden de troepen van de regering er hard voor vechten om de raffinaderij in handen te houden.

De rebellen proberen ook vanuit het zuiden de druk op het bewind van Gaddafi te verhogen door een aanval op de plaats Gharyan, 80 kilometer ten zuiden van de hoofdstad. Ook dat zou een gevoelig verlies betekenen voor de regering.

Intussen circuleerden er ook berichten over besprekingen tussen vertegenwoordigers van Gaddafi en de opstandelingen in een hotel op het Tunesische eiland Djerba. Het bericht werd door een woordvoerder van de Libische leider krachtig ontkend. (AFP, Reuters, BBC)