Duitsland zwakt verzet Europese obligatie af

Het invoeren van een gezamenlijke Europese obligatie is niet aan de orde. Dat benadrukte een woordvoerder van kanselier Merkel vandaag in Berlijn voorafgaand aan een Frans-Duits overleg over de Europese schuldencrisis morgen.

Ondanks de ontkenning neemt de druk toe op de Duitse regering om haar verzet op geven tegen meer Europese integratie. De Duitse minister van Financiën Schäuble zag zich dit weekend genoodzaakt het principiële bezwaar tegen zogenoemde euro-obligaties af te zwakken.

Morgen ontmoeten Merkel en de Franse president Sarkozy elkaar in Parijs. Sinds de Europese regeringsleiders op 21 juli jongstleden een akkoord sloten om Griekenland opnieuw te redden, staan regeringen in de eurozone onder druk van de financiële markten. Met name over de houdbaarheid van de staatsschuld van Spanje en Italië ontstond paniek op de markten. Dat leidde onder meer tot het besluit van de Europese Centrale Bank (ECB) om ook staatsobligaties uit die landen op te gaan kopen om de rente te drukken.

Sarkozy en Merkel willen de markten kalmeren met een structurele oplossing. Sarkozy pleit al geruime tijd voor meer economische coördinatie, Merkel is daar tot nu toe tegen.

Andere Europese leiders voeren de druk op Merkel en Sarkozy op. De Italiaanse minister van Financiën Tremonti pleitte voor euro-obligaties, waarmee de rente op een groot deel van de schulden van probleemlanden omlaag gebracht kan worden. Ook de Britse minister van Financiën Osborne zei vorige week dat dergelijke euro bonds „de moeite van het overwegen waard zijn”.

Zowel Frankrijk als Duitsland noemt de invoering van euro-obligaties een stap te ver. Frankrijk benadrukt dat voor het uitgeven van gezamenlijke leningen ook gezamenlijk economisch begrotingsbeleid noodzakelijk is. „Dat is iets van de lange termijn”, zei een woordvoerder van de Franse regering. Duitsland, tot nu toe principieel tegen zo’n vorm van samenwerking, sloot zich daarbij aan. In de Duitse Bondsdag is een meerderheid tegen verdere economische integratie.

Euro-obligaties, pagina 31