Dertien clubs betaald voetbal onder curatele KNVB

Het stadion van AGOVV, een van de clubs die onder curatele staat. Foto NRC / Rien Zilvold

Dertien clubs in het betaald voetbal hebben hun begroting niet op orde en staan onder verscherpt toezicht van de KNVB. Dat zijn er drie minder dan in mei van dit jaar. Dat heeft de voetbalbond vandaag gemeld. Daarbij moet aangetekend worden dat RBC in de tussentijd failliet is gegaan.

Van dertien ploegen die onder verscherpt toezicht van de voetbalbond staan, spelen Excelsior, Feyenoord, NAC Breda, NEC en Roda JC in de Eredivisie. Ook AGOVV, FC Den Bosch, FC Dordrecht, FC Emmen, Helmond Sport, SC Veendam, Willem II en FC Zwolle staan onder curatele.

De clubs zijn door de KNVB op basis van hun ingediende begroting ingedeeld in categorie 1, wat betekent dat ze onder curatele staan bij de voetbalbond en grote uitgaven moet melden. Deze clubs krijgen drie jaar de tijd om orde op zaken te stellen. Zo niet, dan verliezen zij hun licentie. Van de clubs in categorie 1 is de situatie van AGOVV en Roda JC het nijpendst. Zij moeten uiterlijk in maart volgend jaar naar categorie 2 promoveren.

Slechts vijf clubs hebben de zaakjes goed op orde. FC Twente is daarvan de enige in de Eredivisie. Go Ahead Eagles, MVV Maastricht, Telstar en FC Volendam blijven ook binnen budget. Opvallend is dat MVV vorig jaar nog failliet dreigde te gaan. VVV-Venlo zat in mei nog in categorie 3, maar zakte naar categorie 2.

Alle overige clubs, waaronder PSV en Ajax, zitten ook in de middelste categorie. Die categorie krijgt van de KNVB het predikaat voldoende.

    • Lex Boon