De grillen van een verwende spits

SC Heerenveen was geen partij voor de landskampioen.

Spits Bas Dost werd driftig, maakte een doelpunt, eerde een vriend en was allerminst blij met zijn wissel.

SC Heerenveen-spits Bas Dost toonde in de rust van het duel met Ajax weer eens zijn driftigheid. Mopperend wees hij ploeggenoot Arnold Kruiswijk nog op het veld in woord en gebaar op een situatie in de eerste helft. Zijn fanatisme maakt de 22-jarige Dost een lastige tegenstander, maar het is tevens zijn zwakte. De ene keer is hij de ijskoude afmaker, de andere keer de verwende spits die nauwelijks kan juichen voor een doelpunt dat hij niet zelf heeft gemaakt.

Dost was in de Arena degene die de bal het laatste zetje gaf bij een vloeiende aanval van Heerenveen, waarbij de ene na de andere Ajax-verdediger een stap te laat was. De gelijkmaker was een van de weinige lichtpuntjes voor trainer Ron Jans. Heerenveen was geen partij voor de landskampioen, die met 5-1 nog genade toonde. Alleen buitenspeler Oussama Assaidi, nota bene opgegroeid in Amsterdam-Oost, onderscheidde zich, met gevaarlijke dribbels.

SC Heerenveen betaalde vorige zomer bijna 3 miljoen euro voor Dost. Jans zette de grillige jeugdinternational echter na enkele maanden op de bank, hij vond dat zijn spits niet voldoende aanspeelbaar was en zijn verdedigende taak verwaarloosde. Dost liet openlijk zijn teleurstelling blijken, waarna de verhoudingen waren verstoord. Een oplossing leek in de maak toen Dost in januari eerste keus bleek te zijn om de naar Liverpool vertrokken Luis Suarez bij Ajax op te volgen. Heerenveen weigerde zijn spits echter zomaar te laten gaan. Het uiterste bod – 4,5 miljoen euro – was niet voldoende voor Heerenveen, dat 5,25 miljoen vroeg.

Mede door het vertrek van trainer Martin Jol bij Ajax raakte Dost na de winterstop uit beeld. De spits kon in de tweede seizoenshelft niet laten zien waarom de club uit Amsterdam belangstelling voor hem had. Al kwam hij nog tot dertien competitiedoelpunten. Ajax koos deze zomer voor AZ-spits Kolbeinn Sigthórsson, die gisteren zijn eerste competitietreffer voor zijn nieuwe club maakte. Trainer Frank de Boer riep Dost gisteren op vooral te blijven scoren. „Als hij zich blijft ontwikkelen, komt hij vanzelf weer in beeld bij Ajax.”

Dost droeg zijn doelpunt op aan een voetbalvriend. Hij eerde de vorige maand aan kanker overleden Berry Schepers door een shirt te tonen met een foto van de oud-prof van FC Emmen. Scheidsrechter Richard Liesveld gaf Dost geel voor het uittrekken van zijn wedstrijdshirt, maar dat kon de spits weinig schelen. „Ik heb hem dit beloofd bij de laatste keer dat ik hem zag. Ik weet niet of het helpt, maar dit geeft me een goed gevoel. Als het om leven of dood gaat, vind ik een gele kaart niet zo interessant meer.”

Dost toonde bij zijn wissel voor de 37-jarige oud-Ajacied Gerald Sibon een kant die ze in Friesland liever niet meer van hem zien. De spits riep verwensingen terwijl hij naar de kant rende, gaf Jans nog net een hand en snelde daarna de catacomben in. Ook ploeggenoot Filip Djuricic was ontevreden bij zijn wissel. De Serviër koos ervoor zijn trainer geen hand te geven, maar nam wel plaats op de bank.

„Ik vond mezelf niet goed”, bleef Dost na afloop diplomatiek. „Natuurlijk ben ik nooit blij met een wissel, maar ik vind het achteraf wel begrijpelijk. Ik zat niet fantastisch in de wedstrijd en Sibon is meer balvast. De trainer kon ervoor kiezen te wachten op een opleving, of me te wisselen. Ik heb volgens mij ook niks aparts gedaan toen ik naar de kant ging.”

Jans hield zich op de vlakte over het gedrag van Djuricic en Dost, die deze zomer ook de belangstelling had van het noodlijdende Feyenoord. „Bas en Filip hebben zoveel meters gemaakt vandaag, dat het op een gegeven moment tijd was te wisselen. We werden echt overlopen. Ik was ontevreden en vond dat er wat moest veranderen. Dat moeten ze leren accepteren.”

    • Michiel Dekker