Boasson Hagen opnieuw winnaar van Eneco Tour

Met de winst in de slotrit stelde de Noorse renner de eindzege veilig.

Edvald Boasson Hagen heeft gisteren voor de tweede keer in zijn carrière de Eneco Tour gewonnen. De 24-jarige Noorse wielrenner, die de rittenkoers door Nederland en België in 2009 voor het eerst op zijn naam had geschreven, gaf zijn eindoverwinning extra glans door in Sittard in de witte leiderstrui ook de slotetappe te winnen.

Met de Belg Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto) op twaalf seconden achterstand in het algemeen klassement en de Brit David Millar (Garmin-Cervélo) op achttien seconden beloofde de afsluitende etappe – over 201 kilometer met lastige beklimmingen als de Cauberg, de Adsteeg, de Eyserbosweg en de Gulperberg – veel spanning. Dat bleek echter mee te vallen voor de Noor. Boasson Hagen kreeg alleen een aanval van Millar te verwerken, maar diens demarrage werd direct beantwoord. Ook de dit jaar in topvorm verkerende Gilbert wist niet uit de greep van het peloton te ontsnappen. Zijn verwachte aanval in de slotfase bleef uit.

Boasson Hagen ging als tweede de laatste bocht door. Zowel Jurgen Roelandts, die voor hem reed, als de achter hem rijdende Denis Galimzyanov ging onderuit. De renner van Team Sky kon daardoor onbedreigd naar de ritzege in Sittard rijden. Manuel Cardoso (RadioShack) kwam net voor Raborenner Lars Boom als tweede over de finish. „We hadden een zware rit verwacht, maar het is uiteindelijk nog een gemakkelijke dag geworden die ik zelfs met een onverwachte overwinning kon afronden”, verklaarde Boasson Hagen tegenover de Belgische krant De Morgen. Op de website van Team Sky sprak hij van een „erg goede week”. „Het is fantastisch om te zien hoe we sinds vorig jaar zijn gegroeid als team.”

In het eindklassement hield Boasson Hagen 23 seconden over op Gilbert. Millar eindigde op 29 seconden als derde. Met een vijfde plaats in het eindklassement was Raborenner Jos van Emden de beste Nederlander.

Voor Boasson Hagen, de grote belofte van het Noorse wielrennen en sinds 2008 prof, kan het wielerseizoen al niet meer stuk. In juli won de renner die in Noorwegen wordt gezien als de opvolger van regerend wereldkampioen Thor Hushovd al twee etappes in de Tour de France.

De overwinning in de vijfde etappe van de Eneco Tour ging zaterdag naar Matteo Bono. De Italiaanse renner van Lampre was in Genk zijn medevluchters Sergey Renev en Artem Ovechkin de baas. Tomas Vaitkus won de sprint van het peloton. (NRC)