Birmese oppositieleider is weer buiten Rangoon

Aung San Suu Kyi, leader of Myanmar's democratic opposition, smiles to supporters before leaving Shwemawdaw Pagoda at Bago, 60 miles (97 km) north of Yangon August 14, 2011. The 66-year-old Nobel Peace Laureate on Sunday makes what her party, the National League for Democracy (NLD), is advertising as her first overtly political trip outside Yangon since her release from house arrest last November. REUTERS/Soe Zeya Tun (MYANMAR - Tags: PROFILE RELIGION POLITICS) REUTERS

De laatste keer dat de Nobelprijswinnaar naar het platteland afreisde, kreeg ze huisarrest opgelegd.

De Birmese oppositieleidster Aung San Suu Kyi heeft haar eerste politieke reis buiten de Birmese hoofdstad gemaakt sinds het opheffen van haar huisarrest. Suu Kyi, heldin van de Birmese democratiebeweging, reisde in een konvooi van drie auto’s dat werd gevolgd door een groot aantal voertuigen met journalisten en aanhangers.

Duizenden mensen stonden langs de kant van de weg in dorpen en stadjes. Velen wilden een glimp opvangen van de vrouw die jarenlang onder huisarrest leefde. Suu Kyi bezocht twee steden ten noorden van Rangoon, waaronder Bago. Tot nu toe verloopt het bezoek vreedzaam, ondanks een waarschuwing van de regering dat het kon leiden tot rellen.

De laatste keer dat de Nobelprijswinnaar naar het platteland afreisde om aanhangers te ontmoeten, liep ze in een hinderlaag waarna ze huisarrest kreeg opgelegd. In november werd dit huisarrest opgeheven.

Met de reis test Suu Kyi de grenzen van haar vrijheid. Formeel zijn aan haar vrijheid geen beperkingen verbonden, maar dat betekent niet dat ze kan doen wat ze wil. Als de generaals willen kunnen ze van alles aangrijpen voor een nieuw huisarrest, zoals eerder gebeurde. Wel zijn de spanningen tussen Suu Kyi en de militaire junta afgenomen. (BBC)