Barbie's nieuwe eco-huis

Twee architecten ontwierpen een nieuw huis voor Barbie. De wereldberoemde pop is vanaf vandaag ook te koop in architectenoutfit, mét bril.

Barbie is architect geworden. Erg koersvast in haar carrière is ze niet, ze heeft al zo’n 125 beroepen gehad, variërend van astronaut tot autocoureur, van chirurg tot verpleegster. Maar sinds vandaag is de pop te koop in de Amerikaanse winkels, met een zuurstokroze koker met bouwtekeningen over de schouder, een hoekige zwarte bril op het hoofd en een jurkje met een skyline erop.

Om deze nieuwe wending kracht bij te zetten, riep het American Institute of Architects zijn leden op (waarvan 17 procent vrouw is) om een huis voor haar te ontwerpen. De door het publiek gekozen winnaars zijn Ting Li uit China en Maja Paklar uit Kroatië, beiden recent afgestudeerd aan Harvard’s Graduate School of Design en nu als architect werkzaam in New York.

Het huis is uiteraard roze, maar de technologie is groen. Het heeft zonnepanelen, low-flow toiletten, energiebesparende verlichting, vloeren van bamboe, lokaal geproduceerde meubelen en op het dak een kas met eigen bewateringssysteem. Er is ook plaats voor Barbie’s omvangrijke garderobe: vanuit de computergestuurd kledingkast kan met één druk op de knop de gewenste outfit afgeleverd worden in haar slaapkamer. En de oprijlaan en de garage? Die zijn er niet, want volgens Li en Paklar doet Barbie alles op haar roze Vespa.

Barbie’s keuze voor de architectuur ging niet helemaal vanzelf. Al in 2002 koos het publiek in antwoord op een oproep van Mattel dit beroep voor haar, maar het ging niet door: te moeilijk voor de doelgroep, dacht het bedrijf. Voor een verontwaardigde Despina Stratigakos, professor in de architectuur aan de universiteit van Buffalo, werd dat het begin van een jarenlange campagne. Vorig jaar stuurde ze een brief aan Mattel dat de tijd nu rijp was en tot haar verbazing kreeg ze een brief terug dat het ging gebeuren. De clichés in de aankleding, zoals de koker en de bril, deren haar niet. „Wie zegt dat architecten geen roze mogen dragen?”

Barbie krijgt al lang kritiek omdat ze zo rolbevestigend zou zijn. En natuurlijk heeft haar uitrusting als architect tot commentaar geleid. De website Architizer.com vroeg een aantal jonge vrouwelijke architecten om hun mening. Tricia Anne Stuth wijst erop dat de koker met tekeningen allang is vervangen door beamers en iPads. „Maar als deze Barbie nieuwsgierigheid opwekt naar wat architecten doen, des te beter.” Want hoewel veel vrouwen architectuur studeren, vallen er velen af als het op de harde praktijk aankomt.

    • Tracy Metz