Alles vertrouwen ze kapster Jeannette toe

Een op de drie Nederlanders woont op het platteland. Daarom deze zomer: de wereld van het dorp Opende. Vandaag: de kapster. Dat een vrouw zwanger is, weet ze vaak eerder dan de man.

Nederland - Opende - ( Groningen ) - 22-06-2011 kapsalon Kreatief met eigenaresse Jeanette Gjatema. Foto: Sake Elzinga

‘Kapsalon Kreatief. Goeiemorgen, met Jeannette. Zekers. Half twee? Doen we dat. Ben je mooi voor het feest.”

In deze kapsalon is het elke dag feest. Ze tsjilpen, kwetteren en kwinkeleren. Rode Jeannette, blonde Sonja en grijswitte Berdine. Ze dartelen, zelfs als ze de haren opvegen. In hun zwarte truitje, zwarte legging, zwierige rok. Aan het plafond bungelt een bord met opschrift Happy New Hair.

Ze kennen hun klanten. Ze weten wat ze wensen. „Hoi Janneke. Lekker kort? Met tondeuse? Lekker plukkerig?” Geen woord te veel.

Deze kapsalon is de grootste van de drie in het dorp. Een baken. Vrijdagmiddag staan ze er met z’n zessen. Vrijdagavond en zaterdag komen ook „onze mannen”. „Maak er maar wat van”, zeggen de 30-plussers. Jongeren willen eruit zien als op YouTube.

Jeannette Gjaltema nam de zaak tien jaar geleden over van haar bazin. Brede glimlach onder natuurlijke krullen, 35 jaar, moeder van twee tieners. Ze woont in Opende, net als haar ouders en de ouders van haar man. „Nooit ga ik hier weg.”

Haar klanten komen uit dorp en wijde omgeving. Sommigen heeft ze als kind geknipt en als bruid gekapt. Alles vertrouwen ze haar toe. Dat een vrouw zwanger is, weet ze vaak eerder dan de echtgenoot.

„Ik wil zoveel mogelijk groepen klanten bedienen.” Ouderen zoals de 90-jarige vrouw die haar zojuist bedankt heeft voor het frisse permanentje. „Netjes. Keurig werk.”

Frisse, jonge vrouwen die komen voor knippen en kleuren. „Voor hen moet het verzorgd zijn en betaalbaar. Ze willen een leuk praatje, een kopje koffie en gezelligheid.”

Een boost krijgt ze alleen van extremere kapsels. „Het geijkte kan iedereen.” Met extensions – haarverlenging, haarvermeerdering – won ze diverse prijzen. Dan stond ze tussen allemaal genomineerden uit de Randstad. „‘Opende? Opende? Waar ligt dat.’ ‘In het noorden.’ Stilte. ‘Doet het noorden ook mee?’ Ja, het noorden doet ook mee.”

Vrouwen in dit dorp willen er goed uitzien, zegt Jeannette. Ook als ze langs het voetbalveld staan. „Ze hebben er best veel geld voor over.” Extensions van tussen de vijfhonderd en zeshonderd euro doet ze zeker twee keer per week. Wat anderen ervan zeggen, kan die klanten niks schelen. „Alles mag hier. Niks moet.”

Dat geldt niet voor haarzelf. „Ons vak is verzorging.” Ze is haar eigen visitekaartje. „Als ik niks aan mezelf doe, denken ze dat ik ziek ben.” Ze mag ook nooit verzuimen om te groeten. Ze leeft te midden van haar klanten. „Hoi.” Al is het tien keer per dag.

Alleen op vakantie is ze anoniem en vrij. Eén keer per jaar.

Dick Wittenberg

    • Dick Wittenberg