Afghaanse politie heeft aan alles gebrek

De Nederlandse missie in Kunduz loopt vertraging op en de Afghaanse politie heeft nog niet eens handboeien. Maar Nederland heeft zijn zaakjes inmiddels op orde, zegt Defensie.

WFA03:1E NEDERLANDSE PATROUILLE IN KUNDUZ:AfghanistaN ;15AUG2011;***ARCHIEFFOTO14AUG2011*** Bezoek van POMLT aan een politiepost waarbij een voertuigcontrole wordt uitgevoerd.WFA/dh/str Defensie

De Nederlandse missie is al weken in Kunduz aanwezig en heeft inmiddels een goede indruk van de gebrekkige omstandigheden waaronder moet worden gewerkt. Zo is duidelijk geworden dat het trainen van lokale politiemensen, het doel van de missie, vertraging zal oplopen omdat het Afghaanse politieapparaat er slechter voorstaat dan verwacht. Het ontbreekt de Afghanen aan essentieel materieel, van boeien tot auto’s. Er is ook nog geen fatsoenlijke salarisadministratie.

Opperwachtmeester Roland (zijn achternaam blijft op verzoek van Defensie geheim) leidde gisteren als commandant van een van de zes Police Operational and Mentoring Liaison Teams (POMLT’s) de eerste Nederlandse patrouille in de stad. Volgens hem zijn de problemen bij de Afghaanse politie groter dan verwacht. „Zolang dit niet is opgelost, zie je mij nog geen training geven over een inval in een huis of bij een arrestatie.”

Opzet was dat Nederland medio augustus zou beginnen met het monitoren van arrestaties, controles bij checkpoints en andere civiele politietaken. „Maar daarvoor is het nog veel te vroeg”, zegt de opperwachtmeester. Nederland zal eerst proberen zich te krijgen op de staat van het politieapparaat. De Amerikanen die vóór de Nederlanders de verantwoordelijkheid hadden voor de politie in Kunduz-stad, konden geen overzicht bieden, zegt Roland. „De Amerikanen doen de trainingen in de provincie Kunduz en hebben minder aandacht gehad voor de stad Kunduz. Daarom moeten we die inventarisatie zelf doen.”

Gebrek aan materieel en aan een goede salarisadministratie bij het Afghaanse politieapparaat in Kunduz zijn de grootste problemen. Basisvragen als hoeveel politiemannen er zitten op welk kantoor, hoeveel auto’s ze hebben en wat de staat is van het materiaal zijn allemaal nog onbeantwoord.

Wel weet Roland nu al dat het politieapparaat van alles tekort komt, waardoor de daadwerkelijke trainingen uitgesteld worden. „Ze hebben nog heel veel spullen nodig. Van handboeien tot aan politieauto’s, het is er niet.” Volgens Roland gaan ze de Afghanen eerst informeren hoe ze aan het benodigde materieel moeten komen. „We gaan ze niets geven. Wij hebben hier zelf trainingen gehad over hoe hier de logistieke lijnen lopen en die kennis geven we door aan de Afghanen.”

Gisteravond meldde het NOS Journaal dat de Nederlandse missie zelf ook niet alles op orde heeft in Kunduz. Militairen hebben vanuit Afghanistan per mail laten weten dat zij gebrek hebben aan scherfvesten, munitie en tolken. Van de twintig tolken die aan het werk zouden gaan, zouden er nog maar twee aanwezig zijn. Een van de soldaten schrijft: „Na zes weken mag alles toch wel eens op orde zijn, 't was nou ook weer niet een plots opkomende missie.”

Volgens Frans Verburg, de Defensiewoordvoerder in Kunduz, is het nieuws van de NOS achterhaald. „Op dit moment rijden we in de stad rond. De zaken die we nodig hebben om dit verantwoord te doen hebben we geregeld, zoals de scherfvesten, de jammers (waarmee bermbommen onschadelijk worden gemaakt) en de munitie.” Ook zijn er inmiddels genoeg tolken, volgens Verburg. „We zitten eind van deze week op de helft. Daarmee komen we niet in de problemen.”

Verburg toont begrip voor de manschappen die informatie naar buiten hebben gebracht. Hij begrijpt dat ze eager zijn, zegt hij. „Zij willen de stad in en denken dan: shit, we moeten weer twee dagen wachten. Dat is begrijpelijk. Aan de andere kant moeten wij verantwoord optreden.”

De Afghaanse politiecommandant van het checkpoint waar de Nederlandse opperwachtmeester Roland gisteren een bezoek aan heeft gebracht kan in ieder geval bijna niet wachten totdat de Nederlanders beginnen. „Wij hebben hun hulp echt nodig”, zegt de plaatsvervangend-commandant Amanullah Hamdard. „Veel van mijn mannen hebben inderdaad geen handboeien en weten niet eens hoe je ze om moet doen.”

Ook Hamdard heeft aan Roland duidelijk gemaakt dat de salarisadministratie niet op orde is, zegt hij. „We verdienen te weinig en we krijgen het geld niet op tijd”, zegt Hamdard, die zelf maandelijks 10.000 Afghani verdient, dat is zo’n 170 Euro.

Volgens Hamdard hoeven de Nederlandse politieagenten niet direct in gevechten te belanden. Het Nederlandse parlement heeft de trainers verboden op te treden in offensieve acties. „Ik zie dat niet als een beperking. Wat er ontbreekt is dat mijn mannen niet weten hoe het politievak eruit ziet. Daar kunnen de Nederlanders veel in betekenen.”

    • Bette Dam