Aanslag op Afghaanse gouverneur: 22 doden

De aanval toont aan dat dat de opstand in het hart van Afghanistan in kracht toeneemt.

Bij een aanval van Afghaanse opstandelingen op het kantoor van een gouverneur zijn gisteren zeker 22 doden gevallen. Het gebeurde in een vergadering van veiligheidsfunctionarissen, onder wie gouverneur Abdul Basir Salangi, zijn politiechef, een inlichtingendirecteur, een lokale legercommandant en twee NAVO-adviseurs. Zij zijn ongedeerd.

De rebellen bliezen met een autobom een gat in de muur rond de kantoren in Charikar, de hoofdstad van de provincie Parwan. Vijf opstandelingen met bomgordels, automatische wapens en raketwerpers bestormden het terrein, waarop een vuurgevecht van ongeveer een uur volgde. De gouverneur, die vroeger politiechef in de hoofdstad Kabul was, zegt dat hij zelf met een AK-47 op de aanvallers heeft geschoten en er een heeft gedood. „Ik had een AK-47. Ik schoot hem neer vanuit het raam van mijn wachtruimte.”

De Talibaan hebben de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanval, die aantoont dat de opstand in het hart van Afghanistan in kracht toeneemt. De afgelopen tijd hebben de Talibaan meer spectaculaire aanvallen uitgevoerd op een uur rijden van Kabul. Daarbij zijn regeringsfunctionarissen regelmatig doelwit.

Het geweld toont ook de problemen van de NAVO in het oosten van Afghanistan. Na herhaaldelijke aanvallen van opstandelingen was de alliantie gedwongen zijn troepen terug te trekken uit de buitenposten. De NAVO overweegt nu troepen uit het zuiden weg te halen om ze als versterking in het oosten in te zetten.

Zuidelijke provincies als Kandahar en Helmand zijn machtscentra van de Talibaan, terwijl in het oosten veel Pakistaanse Talibaan hun operaties voorbereiden. De oostelijke grens met Afghanistan is ook een plek van waaruit aanvallen op Kabul worden gelanceerd. Maar Parwan werd als relatief veilig beschouwd. (AP, Reuters)