6 redenen om uit te gaan

1 Café dansant

Cabaretmuziek uit het Berlijn en Parijs van de Thrilling Thirties

Amsterdam: Zuiderkerk. Tijd: 15.00-16.00u. Entree: 6,25-12,50 euro. www.grachtenfestival.nl

In het kader van het Grachtenfestival spelen Sabine Wüthrich (sopraan), Daniël Kramer (piano) en Eva van Grinsven (saxofoon) cabareteske muziek uit de jaren dertig in de Zuiderkerk. Beroemde kunstenaars als Picasso, Verlaine en Satie traden toen op in Le Chat Noir, een theatercafé in Montmartre (Parijs). In Berlijn zag tegelijkertijd het cabaret Überbrettl het licht.

2 manifestatie

Naar binnen in het centrum

Breda: StadsGalerij. Van 15 t/m 20 aug. www.ssdempo.nl

Zesdaagse manifestatie over de kunst van het duurzaam en bewust samen leven. Met kunst, lezingen, biologisch eten, praten, uitwisselen, workshops, guerrilla gardening en wildbreien in het hart van Breda.

3 dans

Anatomica#1

Amsterdam: Martin Luther Kingpark. Tijden: 19.15, 21.00 & 23.00u. Prijs: 9 euro. www.deparade.nl

Voor de Parade maakte choreograaf André Gingras een speciale editie van de dansvoorstelling Anatomica#1, het eerste stuk uit een drieluik over het gevaar, de schoonheid en de consequenties van lichamelijk vertoon. Het stuk toont hoe we terugvallen op dierlijk gedrag wanneer we worstelen met aantrekkelijkheid. De dansers gaan keihard de concurrentie met elkaar aan.

4 vertelfestival

Vertelfestival Maastricht

Maastricht: Mgr. Nolenspark. T/m 19 augustus. www.vertelfestival.nl

Het vaste programma van het Vertelfestival Maastricht, met optredens in het park, buurten, bibliotheken en zorgcentra, wordt dit jaar uitgebreid met een dagelijks avondprogramma voor volwassenen en verhalenwandelingen met of zonder gids. Vandaag is het Maria Hemelvaart (Sainte Marie) en daarom verzorgt het vertelfestival een avond vol Maria-verhalen. De vertellers zijn onder anderen Maria-fan Jan Janssen en Maria-kenner Regis Delahay.

5 tentoonstelling

Terecht of Onterecht

Groningen: Nederlands Stripmuseum. T/m 30 sept, di-zo 10.00-17.00u, tijdens vakantie ook ma 12.00-17.00u. www.stripmuseum.nl

De tentoonstelling Terecht of Onterecht neemt je mee in de wereld van het Nederlandse recht. Dit alles met een knipoog, want als hoofdpersoon in deze tentoonstelling figureert De Rechter, de bekende stripfiguur van cartoonist Jesse van Muylwijck. Als bezoeker kun je ook op interactieve wijze oordelen over zaken die aan de rechter worden voorgelegd.

6 muziek

Explosions In The Sky

Utrecht: Tivoli. Tijd: 20.15u. Kaarten: 16,50 euro. www.tivoli.nl

Het Texaanse viertal Explosions In The Sky maakt lang uitgesponnen en fraai opgebouwde instrumentale postrock. Eind april verscheen hun zesde studioalbum Take Care, Take Care, Take Care. Als voorprogramma noisy, gitaargedreven muziek van de shoegaze/indie rockband Yuck.