Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Rampen

Ruim 50 doden bij meerdere bomexplosies in Iraakse Al-Kut en Diyala

Een man in Kirkuk maakt de schade op na de bomexplosie in een orthodoxe kerk. Foto AFP / Marwan Ibrahim

Bij diverse explosies in de Iraakse steden Al-Kut, Najaf en Kirkuk en de provincie Diyala zijn vanochtend zeker veertig mensen om het leven gekomen. Reuters meldt dat ruim zeventig gewonden zijn geteld.

In Al-Kut, ongeveer 150 kilometer ten zuidoosten van Bagdad, ontplofte op een druk bezochte markt een autobom. Naar het zich nu laat aanzien vond die explosie plaats op het moment dat hulpdiensten arriveerden op de plek waar enige tijd eerder een bom ontplofte die verstopt zat in een koelinstallatie voor drankjes.

In Diyala eiste een explosie door een zelfmoordterrorist in een auto en diverse andere geweldplegingen de levens van zeker elf Irakezen, meldt Reuters. Veertien mensen raakten gewond.

Plaatsvervangend minister van Gezondheid, Khamis al-Saad, zei dat tot nu toe in Al-Kut 35 doden zijn geteld en zeker 64 mensen gewond raakten. “Bij de ziekenhuizen komen nog steeds nieuwe gevallen binnen, maar de situatie is onder controle.”

Ook explosies in Najaf en Kirkuk

Ongeveer tegelijkertijd met de explosie in Al-Kut boorde een voertuig zich in een politiebureau nabij de heilige stad Najaf. De politie opende het vuur op de bestuurder toen deze niet stopte voor het checkpoint bij het bureau, waarop de wagen ontplofte. Hierbij vielen vier doden en raakten 32 mensen gewond.

Ook in het noordelijk gelegen Kirkurk ontplofte een autobom bij een politiebureau. Hierbij vielen vier gewonden. Een half uur later kwam een persoon om het leven toen een motor met een bom ontplofte. De twee aanslagen vonden plaats nadat uren eerder in Kirkuk een Syrische orthodoxe kerk door vier bommen werd opgeblazen.

Aanslagen namen laatste tijd in aantal af

Het zijn de eerste grote aanslagen sinds op 5 juni in Taji 37 mensen omkwamen en sinds de Iraakse leiders eerder deze maand zeiden ook in 2012 nog Amerikaanse aanwezigheid op prijs te stellen. De Amerikanen zouden eigenlijk aan het eind van het jaar volledig teruggetrokken zijn, maar zowel de Iraakse overheid als de Verenigde Staten spraken hun zorg uit over de mate waarin Iraakse troepen de orde kunnen handhaven.

De terreurdaden van vandaag zijn nog niet opgeëist. Irak kende juist minder van dit soort aanslagen naarmate het land de oorlog verder achter zich liet.