23 nieuwe insecten en één nieuwe kwal

None

Nederland heeft er 24 diersoorten bij. De ontdekkingen zijn het afgelopen jaar gedaan. De soorten waren wel wereldwijd bekend, maar men wist niet dat ze in Nederland voorkomen.

Het gaat om 23 insekten en één kwal, een steelkwal, ontdekt door een duiker in de Oosterschelde. Steelkwallen zijn enkele centimeters groot en zitten meestal met een steel aan wier vast.

De grootste groep nieuwelingen zijn 17 nieuwe soorten bronswespen, volgens onderzoekers „minuscule, fraai gekleurde parasitaire wespen”. Eén van deze wespen werd aangetroffen door het RIVM tijdens onderzoek naar teken, die de ziekte van Lyme kunnen overbrengen. „Tijdens de kweek van teken kwam daaruit een nieuwe soort wesp tevoorschijn”, vertelt entomoloog Roy Kleukers van de stichting European Invertebrate Survey (EIS) Nederland en het Centrum voor Biodiversiteit Naturalis in Leiden. Het beestje heet Ixodiphagus hookeri.

De verschillen met de bekende soorten zijn vaak klein. Zo ontdekte een onderzoeker bij toeval een nieuwe kogelgoudwesp, Pseudomalus triangulifer, die alleen onder de microscoop van bekende soorten te onderscheiden valt. Goudwespen zijn gekleurde wespjes, die parasiteren op andere wespen en bijen.

Volgens Kleukers worden elk jaar soorten ontdekt. Sommige schuiven door de klimaatverandering naar het noorden op, zoals twee nieuwe soorten bijen, de luzernebehangersbij en de schubhaarkegelbij. Andere soorten worden ontdekt omdat onderzoekers daar werk van maken. De ontdekkingen zeggen niets over de ontwikkeling van de soortenrijkdom in Nederland, die onverminderd achteruit gaat.