‘Zeventien Al Qaeda-strijders gedood door leger in Jemen’

Caption: An opposition follower holds a rocket-propelled grenade launcher (RPG) as he secures a street leading to an opposition stronghold in the southern Yemeni city of Taiz August 13, 2011. REUTERS/Stringer (YEMEN - Tags: POLITICS CIVIL UNREST CONFLICT)
Caption: An opposition follower holds a rocket-propelled grenade launcher (RPG) as he secures a street leading to an opposition stronghold in the southern Yemeni city of Taiz August 13, 2011. REUTERS/Stringer (YEMEN - Tags: POLITICS CIVIL UNREST CONFLICT) Een lid van de Jemenitische oppositie patrouilleert door de straten van opstandelingenbolwerk Taiz. Foto Reuters

Bij nieuwe gevechten vandaag in het zuiden van Jemen zijn volgens het leger zeventien Al-Qaeda strijders en drie militairen omgekomen.

De gevechten zouden plaatsgevonden hebben in de stad Zinjibar in de zuidelijke provincie Abyan, laat een bron binnen het leger weten aan persbureau Reuters.

In de afgelopen twee maanden is Zinjibar samen met andere steden in de regio het toneel van extremistisch geweld. De Verenigde Staten en buurland Saoedi-Arabië zijn bezorgd over de activiteit van Al-Qaeda in Jemen, omdat deze tak van de terroristische organisatie daar het meest actief is.

Het geweld begon kort nadat president Ali Abdullah Saleh het land verliet om zich in Saoedi-Arabië te laten behandelen voor de verwondingen die hij opliep bij een aanval op het presidentiële paleis in hoofdstad Sana’a. Op donderdag kwamen de onderstaande beelden vrij waarin te zien is dat Saleh weer op de been is:

Vrijdag demonstreerden nog honderdduizenden demonstranten in verschillende delen van Jemen om het aftreden van president Ali Abdullah Saleh af te dwingen. Het waren de grootste demonstraties sinds het ontslag van de president uit het ziekenhuis.

Na maanden van demonstraties tegen hem is Saleh nog altijd niet afgetreden, ondanks toezeggingen om verschillende akkoorden te tekenen waarin hij zijn macht overdraagt. De politieke impasse in het armste land van de Arabische wereld door onzekerheid over het lot van Saleh heeft Jemen op rand van burgeroorlog gebracht.

Lees meer over Jemen en over Ali Abdullah Saleh.

Bekijk hieronder een interactieve kaart over de onrust in de Arabische wereld en het Midden-Oosten.
Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld

    • Hans Klis