Vervroegde verkiezingen in Marokko ‘rond 11 november’

Koning Mohammed in Tangiers. Foto Reuters / Maghreb Arab Press

De vervroegde Marokkaanse parlementaire verkiezingen zullen rond 11 november worden gehouden.

Dat hebben regeringsfunctionarissen bekendgemaakt aan leden van de grootste politieke partijen, meldt persbureau AFP. De datum is bepaald tijdens een vergadering tussen de minister van Binnenlandse Zaken Taieb Cherkaoui en de leiders van de politieke partijen van het Noord-Afrikaanse land.

Eind juli riep de Marokkaanse koning Mohammed op tot snelle parlementaire verkiezingen. Hierdoor kan een nieuwe grondwet van kracht worden die zijn macht aanmerkelijk zal inperken. De invoering van de nieuwe grondwet vindt echter pas plaats nadat een nieuw parlement een en nieuwe regering is gekozen.

Mohammed staat aan het hoofd van de langst dienende dynastie in de Arabische wereld en reageerde in het voorjaar vlug op de Arabische lente. Hij schreef een omstreden referendum uit waarbij vrijwel 100 procent van de kiezers stemde voor een nieuwe grondwet.

Ondanks het referendum gingen de vreedzame protesten in Marokko gingen door, aangevoerd door de 20 Februari-beweging die een constitutionele monarchie wil waarbij de koning slechts een symbolische functie heeft.

In het huidige systeem kan het parlement niets zonder goedkeuring van de 47-jarige Mohammed. Hij zit kabinetsvergaderingen voor en voert de rechterlijke macht, religieuze zaken en het leger aan. Als het parlement wetsvoorstellen indient die hem niet bevallen, kan de koning de Kamer ontbinden.

Lees hier meer over de ontwikkelingen in Marokko.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld