The New York Times schetst politieke situatie in Nederland

The shattered windows of a government building are seen in Oslo, following Friday's bombing, July 23, 2011. The Norwegian charged with going on a killing spree in which at least 91 people died is a former member of a populist anti-immigration party who wrote blogs attacking multiculturalism and Islam. The suspect, detained after 84 people were gunned down at a youth camp and another 7 killed in a bomb attack on Friday, has been identified by Norwegian media as Anders Behring Breivik. REUTERS/Vegard Grott/Scanpix (NORWAY - Tags: CRIME LAW) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. NORWAY OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES INNORWAY De weggeblazen ramen van het overheidsgebouw in Oslo na de aanslag op 22 juli. Foto Reuters / Vegard Grott

Anders Behring Breivik, de Noor die heeft bekend verantwoordelijk te zijn voor de aanslagen vorige maand in Noorwegen, was geobsedeerd door de islam en had veel lof voor Nederland. Dit vormt volgens The New York Times een belangrijke testcase in de heropleving van rechtse anti-migratiepartijen in Noord-Europa.

Na Noorwegen maakte Nederland de balans op. Er ontstond een verhit debat over de politieke standpunten die Geert Wilders uitdraagt en de link met de terreurdaden van Breivik. Wilders werd dertig keer geciteerd in het manifest van de Noorse aanslagpleger. NRC-columnist en essayist Bas Heijne betoogde in een essay dat Wilders niet verantwoordelijk is voor het Noorse drama, maar wel duidelijk moet maken wat hij voor ogen heeft met zijn strijd tegen de islam.

Lees hier hoe de NYT de politieke situatie in ons land schetst.

    • Marije Willems