‘Sarkozy tevreden met Italiaanse bezuinigingsplannen’

De Franse president Nicolas Sarkozy en de Italiaanse premier Silvio Berlusconi na een ontmoeting in Rome in april. Foto AFP / Andres Solaro

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft vanavond “een lang en hartelijk gesprek” gevoerd met de Franse president Nicolas Sarkozy over de bezuinigingsplannen die vrijdag door de Italiaanse regering werden aangekondigd.

Dat heeft de regering in een verklaring laten weten, meldt persbureau AFP. In totaal wil Rome de komende twee jaar 45 miljard euro bezuinigen. Het doel is om, in navolging van een eis van de Europese Centrale Bank (ECB), in 2013 een sluitende begroting te hebben. Zo’n twintig miljard van de bezuinigingen moeten in 2012 worden doorgevoerd, de andere 25 miljard moet in 2013 bezuinigd worden.

Berlusconi legde Sarkozy in het gesprek de inhoud van de bezuinigingsplannen voor. Die omvat onder andere een buitengewone “solidariteitsbelasting” voor grootverdieners. De Franse president zou volgens de verklaring zijn “waardering” hebben uitgesproken voor de Italiaanse plannen.

Italië kampt met een grote staatsschuld. Vorige week zondag besloot de Europese Centrale Bank om op grote schaal Italiaanse staatsobligaties op te kopen. Als gevolg daarvan daalt de rente op Italiaanse obligaties met een looptijd van tien jaar al de hele week. Dankzij de maatregel is het voor de Italiaanse regering mogelijk weer goedkoper geld te lenen op de internationale kapitaalmarkten. In ruil voor het opkopen van de obligaties eiste de ECB dat de regering-Berlusconi snel werk maakt van structurele hervormingen.

    • Hans Klis