‘Regime Gaddafi en opstandelingen onderhandelen in Tunesië’ - Gaddafi roept op tot ‘strijd’

Caption: Smoke rises in the sky after an explosion was heard in eastern Tripoli August 14, 2011. REUTERS/Paul Hackett (LIBYA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) Caption: Smoke rises in the sky after an explosion was heard in eastern Tripoli August 14, 2011. REUTERS/Paul Hackett (LIBYA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) Rook boven de Libische hoofdstad Tripoli na een explosie zondagavond. Foto Reuters / Paul Hackett

In een hotel in het zuiden van Tunesië zouden gisteren onderhandelingen hebben plaatsgevonden tussen vertegenwoordigers van de Libische opstandelingen en het regime van Moammar Gaddafi.

Dat meldt een bron met kennis van de ontmoeting aan Shabab Libya. Het bericht is nog niet bevestigd door een van de partijen, meldt persbureau Reuters.

De onderhandelingen zouden achter gesloten deuren gehouden zijn op het Tunesische eiland Djerbam dicht bij de Libische grens. Wie er aanwezig waren en wat er besproken is, is niet bekend. Een verslaggever van Reuters werd de toegang tot het hotel ontzegd.

Op Twitter gaan geruchten dat er twee Zuid-Afrikaanse vliegtuigen zijn geland in de Libische hoofdstad Tripoli met toestemming van de NAVO. Deze zouden mogelijk gebruikt worden om Gaddafi zelf, zijn familie of leden van het regime het land te laten ontvluchten. Deze berichten zijn echter nog niet door Afrikaanse media of internationale persbureaus geverifieerd.

Het regime van Gaddafi lijkt nog verder onder druk te staan nu Libische rebellen de strategische de kuststeden Surman en Zawiyah hebben ingenomen. Hierdoor zijn zij nog maar zeventig kilometer verwijderd van hoofdstad Tripoli, minder dan een uur reizen.

http://youtu.be/_Hwqa11PJao

Eerder deze week liet de de chef van de militaire operaties van de NAVO in Libië, de Canadees Charles Bouchard, weten dat het leger van de Libische dictator Gaddafi niet meer in staat is om op grote schaal een “geloofwaardig offensief” in te zetten. Volgens persbureau Reuters zouden gisteravond opnieuw NAVO-luchtaanvallen zijn uitgevoerd op Tripoli.

Update 2.01 uur: Gaddafi sprak vannacht het Libische volk toe via een audioboodschap op de staatstelevisie. Daarin riep hij zijn aanhangers op zich “voor te bereiden op de strijd” tegen de opstandelingen en de NAVO om Libië “centimeter voor centimeter te bevrijden”. Het grootste deel van het “live” bericht was niet te verstaan door een “technische fout”, aldus de televisiezender, meldt persbureau AFP.

Lees meer over Libië en over Moammar Gaddafi.

Bekijk hieronder een interactieve kaart over de onrust in de Arabische wereld en het Midden-Oosten.
Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld

    • Hans Klis