Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Reconstructie met Breivik op Utøya levert veel nieuwe details op

Screenshot VG TV

De Noorse politie heeft veel gehad aan de reconstructie met Anders Behring Breivik gisteren op het eiland Utøya. Dat zei de Noorse politie zojuist in een persconferentie.

Breivik werd strak aan een touw door de politie rondgeleid op Utøya (video/fotoserie), waar hij vorige maand 69 jongeren doodschoot op een sociaal-democratisch jongerenkamp. Hij moest zijn acties reconstrueren voor de politie.

De 32-jarige aanslagpleger beschreef tijdens de acht uur durende rondleiding in detail hoe de slachtpartij heeft plaatsgevonden, aldus openbaar aanklager Paal-Fredrik Hjort Kraby op de persconferentie in Oslo.

Hjort Kraby:

“De verdachte liet zien dat de terugkeer op Utøya hem niet emotioneel onberoerd liet… maar hij toonde geen enkel berouw.”

Eerder deze week werd bekend dat Breivik naar eigen zeggen meerdere malen heeft geprobeerd te bellen naar de politie vanaf het eiland. Tegen zijn advocaat had hij gezegd dat hij zich over wilde geven.

Vlak voor de schietpartij op het eiland had Breivik een bom tot ontploffing gebracht in de regeringswijk in Oslo, waarbij acht mensen om het leven zijn gekomen.

Breivik hangt een gevangenisstraf van maximaal 21 jaar boven het hoofd, met mogelijk twee verlengingen van vijf jaar. Levenslang is in Noorwegen maximaal 21 jaar.