‘Postzegelhandelaar werd beschuldigd van staatsgevaarlijke activiteiten in Noord-Korea’

Postzegelhandelaar Willem van der Bijl. Foto schermafbeelding RTV Utrecht / YouTube

Willem van der Bijl, de postzegelhandelaar uit Utrecht die vermist was in Noord-Korea, heeft twee weken vastgezeten in het communistische land.

Aan het einde van zijn reis werd hij opgepakt op beschuldiging van staatsgevaarlijke activiteiten. Dat heeft een vriend van de familie gezegd tegen RTV Utrecht.

Postzegelhandelaar kwam pas vrij na ondertekenen bekentenis

Van der Bijl werd twee weken lang ondervraagd en mocht pas gaan toen hij een bekentenis had ondertekend. De postzegelhandelaar verdween vier weken geleden tijdens een reis door Noord-Korea. Hij was naar het communistische land gereisd om zeldzame postzegels te zoeken en zou eind juli terugvliegen naar Nederland, maar bleek spoorloos verdwenen te zijn.

Het was voor het ministerie van Buitenlandse Zaken moeilijk om in actie te komen, omdat het geen contacten onderhoudt met Noord-Korea. De Utrechter keerde gisteren terug naar zijn woonplaats.

Van der Bijl vreest voor Noord-Koreaanse medewerkers

Naast de arrestatie van Van der Bijl, zouden ook een aantal Noord-Koreaanse medewerkers van het bedrijf van de postzegelhandelaar gevangen zijn genomen. Het is onduidelijk hoe het met deze mensen gaat. De Utrechter zelf zou contacten met de media mijden, omdat hij bang zou zijn dat hij daarmee zijn medewerkers in Noord-Korea in gevaar brengt, meldt persbureau Novum.

Hieronder een reportage van RTV Utrecht over de vermissing van Van der Bijl (14 augustus)

    • Hans Klis