‘Politietrainingsmissie in Kunduz is een logistieke puinhoop’

Nederlandse politietrainers op het vliegveld in Eindhoven voor hun reis naar Kunduz in juli. Foto schermafbeelding NOS

De politietrainingsmissie in Kunduz is een logistieke puinhoop. Dat schrijven gefrustreerde militairen die deelnemen aan de operatie in e-mails aan de NOS.

De militairen kwamen in juli al aan in Kunduz en zijn gefrustreerd omdat ze er al zes weken zitten en nog niets kunnen doen. Een groot deel van het materieel, waaronder scherfvesten en munitie, is nog niet aangekomen en er zijn nog maar twee van de twintig tolken aanwezig die nodig zijn voor de opleiding van Afghaanse agenten. Verveelde militairen zouden hun tijd doden met lezen, studeren en films kijken.

Het ministerie van Defensie erkent in een reactie tegenover de NOS dat er logistieke problemen zijn, maar dat “dit hoort bij het opbouwen van een nieuwe missie”. Alles zou volgens het ministerie “volgens plan” verlopen, de echte trainingen zouden immers pas eind augustus beginnen.

Vanavond maakte het ministerie van Defensie bekend dat Nederlandse politietrainers vandaag in Kunduz voor het eerst zelfstandig hebben gepatrouilleerd. Het ministerie stelde dat de Nederlanders zich de afgelopen weken in Kunduz voorbereidden op hun taak, het trainen van Afghaanse agenten.