Oud-voetbaltrainer Fritz Korbach overleden

Oud-voetbaltrainer Fritz Korbach tijdens een interview met GPTV. Foto YouTube

Oud-voetbaltrainer Fritz Korbach is op 66-jarige leeftijd overleden. Aan het begin van dit jaar werd bij Korbach keelkanker in een vergevorderd stadium vastgesteld.

Dat meldt NOS Langs de Lijn. Korbach was in Nederland werkzaam bij onder meer Zwolle, Volendam, Cambuur, Heerenveen, Volendam en De Graafschap.

Oud-voetballer René van der Gijp praatte begin deze maand nog over de doodzieke Fritz Korbach in het programma VI:

Korbach maakte gewoonte van promoveren clubs

Korbach begon zijn trainersloopbaan in 1968 als assistent bij de amateurs van Elinkwijk. Vijf jaar later stond hij bij FC Wageningen voor het eerst op eigen benen. Het bleek het begin van een imposante trainersloopbaan die hem langs tal van clubs voerde. Sparta was in 2003 zijn laatste werkgever in het Nederlands betaald voetbal, maar daar stapte hij op doktersadvies al na twee dagen op.

De markante trainer maakte er haast een gewoonte van om met zijn ploeg promotie af te dwingen. Liefst vijf keer loodste hij een club naar het hoogste niveau, één keer minder dan recordhouder Frans Körver. Omdat elftallen waar hij aan de slag ging vaak een opmerkelijke opleving kenden, werd de term Fritz-Korbacheffect in het leven geroepen.

Twee keer waagde Korbach een uitstapje naar het buitenland. In 1995 werkte hij in Turkije bij Istanbulspor, tien jaar later stond hij aan het roer bij het Indonesische Makassar.

Hieronder een fragment van een interview met de trainer uit 2010 op de Friese televisiezender GPTV:

    • Hans Klis