Nederlanders patrouilleren voor het eerst in Kunduz

Nederlandse politietrainers hebben vandaag voor het eerst zelfstandig gepatrouilleerd in Kunduz, de hoofdstad van de gelijknamige Afghaanse provincie.

Bij een checkpoint in de stad maakten de Nederlanders kennis met de Afghaanse agenten die zij de komende periode gaan trainen.

Begin juli arriveerden de eerste politietrainers in Kunduz daar bereidden zij zich de afgelopen weken voor op hun taak: het trainen van Afghaanse agenten.

De Nederlanders oefenden onder andere met Duitse militairen om er zeker van te zijn dat de Nederlanders in geval van nood op hen kunnen rekenen, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ook werden procedures met de Amerikanen doorgenomen. De leiding van de politietrainingsmissie voerde gesprekken met vertegenwoordigers van onder meer de Afghaanse autoriteiten over de wijze waarop de missie wordt uitgevoerd, meldt persbureau Novum.

De politietrainingsmissie duurt tot 2014. In totaal nemen 545 Nederlandse militairen en politieagenten deel aan de missie. Het is de bedoeling dat de Nederlanders de Afghaanse politie gaan helpen een rechtsstaat op te bouwen en zelf de openbare orde te handhaven.