Nederland weer 24 beestjes rijker

Beekeeper Lv Kongjiang, 20, waves as he stands with bees partially covering his body on a weighing scale during a "bee-attracting" competition against fellow beekeeper Wang Dalin in Shaoyang, Hunan province July 16, 2011. Wang and Lv competed by standing on a scale wearing only a pair of shorts and using queen bees they reared to attract other bees onto their bodies. Wang won the competition after attracting 26 kg (57 lbs) of bees on his body in 60 minutes, while Lv had 22.9 kg (50 lbs), local media reported. Picture taken July 16, 2011. REUTERS/China Daily (CHINA - Tags: ODDLY ANIMALS) CHINA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN CHINA Een 20-jarige bijenhouder zwaait tijdens een wedstrijd om zoveel mogelijk bijen aan te trekken, in Shaoyang in de Chinese provincie Hunan. Foto Reuters / China Daily

De schubhaarkegelbij, de kogelgoudwesp en de luzernebehangersbij. Het zijn drie van de 24 nieuw ontdekte diersoorten in het afgelopen jaar.

Het gaat voornamelijk om insecten. Zo werden zeventien nieuwe soorten bronswespen ontdekt, meldt het radioprogramma Vroege Vogels vanochtend.

Naast de bronswespen werden het afgelopen jaar een nieuw soort kogelgoudwesp en twee nieuwe bijensoorten ontdekt. De nieuwe bijensoorten, de luzernebehangersbij en de schubhaarkegelbij, zijn waarschijnlijk als gevolg van klimaatverandering naar Nederland gekomen. Het is afwachten of ze zich hier blijvend vestigen. Tot slot werden vorig jaar drie nieuwe wantsen en een nieuwe steelkwal ontdekt.

De 24 nieuwe soorten zijn ontdekt door onderzoekers van Bureau EIS, een stichting die zich inzet voor een toename van de kennis over insecten en andere ongewervelden.

    • Marije Willems