Na Zawiyah, nemen Libische rebellen nu ook kuststad Surman in

Caption: Rebel fighters sit near a road sign reading Tripoli (R), central Zawiyah (top) and Subrata after taking partial control of the coastal town of Zawiyah August 14, 2011. Libyan rebels hoisted their flag in the centre of the town near the capital on Sunday after the most dramatic advance in months cut off Muammar Gaddafi's capital from its main link to the outside world. REUTER/Bob Strong (LIBYA - Tags: CIVIL UNREST CONFLICT IMAGES OF THE DAY) Libische rebellen bij een weg naar de veroverde stad Zawiyah zitten bij een verkeersbord waarop Tripoli (R), Zawiyah (M) en Subrata worden aangegeven. Foto Reuters / Bob Strong

Libische opstandelingen hebben de strategische kuststad Surman ingenomen.

Een woordvoerder van de Libische opstandelingen lichtte persbureau Reuters in van de inname van Surman. Volgens hem wordt er niet meer gevochten in en om de stad. De strijd kostte tien opstandelingen het leven en 34 raakten gewond, aldus de zegsman.


Grotere kaart weergeven

Eerder op de ochtend namen Libische rebellen naar eigen zeggen al de stad Zawiyah in, wat twintig kilometer te westen van Surman ligt. Aan de verovering van Zawiyah gingen zware gevechten vooraf.

Beelden van persbureau AP nadat rebellen de Zawiyah hadden ingenomen
http://youtu.be/CE6dtbuQ9as

Zawiyah ligt op ongeveer vijftig kilometer van Tripoli. De rebellen zijn begonnen met een nieuw offensief tegen de troepen van Moammar Gaddafi na een maandenlange impasse in de strijd. Zij opereren vanuit de bergen in het verre westen van Libië.

    • Hans Klis