Protest in China tegen chemische fabriek - sluiting afgedwongen

Riot police stand guard at the People's Square as residents demonstrate against a petrochemical plant in Dalian, Liaoning province August 14, 2011. Thousands of people demonstrated in northeastern China on Sunday, demanding the relocation of a petrochemical plant at the centre of a toxic spill scare, state media said on Sunday. REUTERS/Stringer (CHINA - Tags: CIVIL UNREST ENVIRONMENT POLITICS MILITARY IMAGES OF THE DAY) CHINA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN CHINA De oproerpolitie bewaakt het Plein van het Volk tijdens de demonstratie van duizenden bewoners tegen de chemische fabriek in Dalian. Foto Reuters

Minstens twaalfduizend inwoners van de havenstad Dalian in het noordoosten van China zijn vandaag de straat opgegaan om te protesteren tegen een petrochemische fabriek in hun stad. De betogers eisten dat de fabriek uit hun stad verdwijnt. De autoriteiten besloten in reactie op het massale protest de fabriek onmiddellijk te sluiten.

Voorts deden ze de toezegging dat de fabriek naar elders zal worden verplaatst. Dit heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua gemeld.

De autoriteiten hadden de oproerpolitie ingezet om de betogers uiteen te drijven. Hier en daar kwam het tot confrontaties met groepjes woedende betogers. Er vielen geen gewonden.

Vorige week werd de roep om sluiting van het fabriekscomplex luider toen een dijk rond het complex lek sloeg door toedoen van tropische storm Muifa en het leger in allerijl moest worden ingeschakeld om een milieuramp te voorkomen.

In de fabriek wordt paraxyleen geproduceerd, dat op zijn beurt weer wordt gebruikt voor de productie van polyester.

Onze correspondent Oscar Garschagen over de protesten en de aangekondigde sluiting:

“Pas nadat de partij- en gemeentelijke leiders in een gezamenlijke verklaring de zeldzame toezegging deden dat de fabriek met onmiddellijke ingang dichtgaat, keerden de demonstranten naar huis terug. Vergelijkbare demonstraties tegen chemische fabrieken zijn eerder voorgekomen, maar nog niet eerder hebben autoriteiten zo snel toegegeven aan de eisen van de omwonende bevolking.”

http://youtu.be/dikvKijeebc

    • Marije Willems