Kranslegging voor oorlogsslachtoffers Indië

Herdenking van de capitulatie van Japan in 1945 bij het Indisch Monument in Den Haag vorig jaar. Foto NRC / Vincent Mentzel Herdenking van de capitulatie van Japan in 1945 bij het Indisch Monument in Den Haag vorig jaar. Foto NRC / Vincent Mentzel

In het parlementsgebouw wordt vandaag een krans gelegd bij de Indische plaquette in de hal van de ingang aan het Binnenhof.

Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet en haar collega in de senaat, Fred de Graaf, herdenken daarmee namens de Staten-Generaal de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië.

De Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië kwam op 15 augustus 1945 ten einde, toen Japan zich overgaf. De herdenkingsbijeenkomst begint met een korte toespraak van de voorzitter van de Stichting Herdenking 15 augustus 1945, Jan-Kees Wiebenga. Daarna houdt Verbeet een rede.

De bronzen Indische plaquette werd op 15 augustus 1985 onthuld in de hal van het Kamergebouw. De Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 organiseert elk jaar op 14 augustus een korte besloten herdenking bij het monument.

In Herinneringscentrum Kamp Westerbork in het Drentse Hooghalen wordt vandaag de tentoonstelling ‘Aanpassen!’ geopend waarin aandacht wordt geschonken aan de Indische Nederlanders en Molukkers die na de Tweede Wereldoorlog in het kamp woonden.

De tentoonstelling koppelt de geschiedenis van Indische Nederlanders aan de problemen van nu. Zo worden de levensverhalen van drie generaties Indische Nederlanders verteld. Initiatiefnemer is Nasi Idjo, een stichting die zich inzet voor behoud van de cultuur en identiteit van de Indische gemeenschap.

    • Marije Willems