Hulporganisaties in Gazastrook hervatten werkzaamheden

Caption: (FILES) A picture taken on July 21, 2011 shows Palestinians receiving their monthly food aid from a UN distribution centre in the Rafah refugee camp, southern Gaza Strip. USAID is halting humanitarian assistance to the Gaza Strip over alleged meddling by the radical Palestinian group Hamas, a US official said on August 12, 2011. AFP PHOTO/ SAID KHATIB Inwoners van de Gazastrook ontvangen zakken voedsel van de Verenigde Naties in vluchtelingenkamp Rafah, 21 juli. Foto AFP / Said Khatib

Hulporganisaties in de Gazastrook die gefinancierd worden door de Verenigde Staten hebben hun werk weer hervat.

Deze legden vrijdag hun werk neer nadat Hamas eiste om vertrouwelijke documenten in te zien over de werkwijze van deze organisaties. Hulporganisatie International Medical Corps werd door Hamas gesloten nadat het weigerde mee te werken, daarop sloten alle organisaties de deuren.

Hierdoor kon het gebied, dat onder controle is van Hamas, geen aanspraak maken op de bijna honderd miljoen dollar die beschikbaar is gesteld voor humanitaire doeleinden.

De eis van Hamas is inmiddels ingetrokken, meldt persbureau AP op basis van een bron binnen de Amerikaanse regering. De VS, de EU en Israël beschouwen Hamas als een terroristische organisatie en weigeren ermee te onderhandelen. Volgens Hamas-functionaris Mohammed Awad is nu overeengekomen met de VS dat de documenten van de hulporganisaties door een onafhankelijke partij zullen worden onderzocht.

Hulporganisaties in de Gazastrook die gefinancierd worden door de Europese Unie en de VS klagen al langer dat Hamas zich met hun werk bemoeit, meldt persbureau Reuters.

    • Hans Klis