Historicus over Londense rellen: zwarte cultuur is verantwoordelijk

Schermafbeelding van BBC Newsnight. Foto Youtube

Volgens de prominente Britse historicus David Starkey is de “destructieve, nihilistische gangster cultuur” afkomstig uit de zwarte, Afrikaans-Caraïbische gemeenschap verantwoordelijk voor de rellen in de grote Britse steden.

Die uitspraak in het programma Newsnight van de BBC zorgde vrijdag voor veel controverse in Groot-Brittannië. Volgens Starkey worden zowel zwarte als blanke jongeren beïnvloed worden door deze cultuur, die volgens hem de “mode is geworden” en dat blanken daardoor “zwarten zijn geworden”. Starkey:

“the problem is that the whites have become black — a particular sort of violent, destructive, nihilistic gangster culture has become the fashion — and black and white, boy and girl, operate in this language together; this language, which is wholly false, which is a Jamaican patois, that’s been intruded in England, and this is why so many of us have this sense of literally a foreign country.”

Bekijk hier het fragment:

De gesprekspartners van Starkey, waaronder schrijver Owen Jones, reageren geschokt.Zij beschuldigen hem van het criminaliseren van huidskleur, een aantijging waar zelfs discussieleider en BBC-journalist Emily Maitlis zich bij aansluit. Jones:

“It’s utterly outrageous, obviously, what you’re saying. What you’re doing is you’re equating black culture with criminality.”

Starkey, die al eerder Schotten en Ieren beledigde door te impliceren dat zij lui waren, kon op stevige kritiek rekenen. Zo noemde parlementslid David Lammy zijn uitspraken “irrelevant” en CNN-presentator Piers Morgan voorspelde het einde van de carrière van de historicus.