Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Breivik was terug op eiland Utøya

Anders Behring Breivik was gisteren samen met de Noorse politie terug op het eiland Utøya.

Dat zei de politie in Oslo gisteravond laat in een persverklaring.

Breivik zou door de politie aan een touw zijn rondgeleid op het eiland, waar hij eind juli 69 jongeren heeft doodgeschoten. Vlak voor de schietpartij had hij een bom tot ontploffing gebracht in de regeringswijk in Oslo, waarbij acht mensen om het leven zijn gekomen.

Eerder deze week werd bekend dat Breivik naar eigen zeggen meerdere malen heeft geprobeerd te bellen naar de politie vanaf het eiland. Tegen zijn advocaat had hij gezegd dat hij zich over wilde geven.

De politie maakt later vandaag meer details bekend over de reconstructie op het eiland.