Birmese oppositieleidster Suu Kyi maakt eerste reis buiten Rangoon

Het Birmese democratie-icoon Aung San Suu Kyi spreekt tot haar aanhangers in Thanatpin, ongeveer 10 kilometer ten oosten van Bago, in Birma. Foto AP / Khin Maung Win Het Birmese democratie-icoon Aung San Suu Kyi spreekt tot haar aanhangers in Thanatpin, ongeveer 10 kilometer ten oosten van Bago, in Birma. Foto AP / Khin Maung Win

De Birmese oppositieleidster Aung San Suu Kyi heeft haar eerste politieke reis buiten de Birmese hoofdstad gemaakt, sinds het opheffen van haar huisarrest.

Suu Kyi, heldin van de Birmese democratiebeweging, bezoekt twee steden ten noorden van Rangoon, waaronder Bago. Tot nu toe verloopt het bezoek vreedzaam, ondanks een waarschuwing van de regering dat het kon leiden tot rellen.

De laatste keer dat de Nobelprijswinnaar naar het platteland afreisde om aanhangers te ontmoeten, liep ze in een hinderlaag waarna ze huisarrest kreeg opgelegd. Afgelopen november werd het huisarrest opgeheven.

De reis betekent een test van de grenzen aan de vrijheid van Suu Kyi. Formeel zijn aan haar vrijheid geen beperkingen verbonden. Maar dat betekent niet dat ze kan doen wat ze wil. Als de generaals willen, kunnen ze van alles aangrijpen voor een nieuw huisarrest, zoals eerder gebeurde. Wel zijn de spanningen tussen Suu Kyi met de junta afgenomen.

    • Marije Willems