Assange: Britse relschoppers doen ‘Big Brother’ een plezier

Een brandende dubbeldekkerbus in een straat in Tottenham, waar de politie de menigte in bedwang probeert te krijgen, 7 augustus. Foto Leon Neal / AFP

De relschoppers die deze week onder andere Londen en Birmingham onveilig maakten, geven de Britse overheid redenen om de rechten en vrijheden van burgers te ‘vernietigen’.

Dat zegt WikiLeaks-oprichter Julian Assange in een interview met de Canadese krant The Toronto Star. De Britse premier David Cameron suggereerde donderdag dat het mogelijk moet zijn om sociale media en berichtenapplicaties als Ping tijdelijk uit te schakelen omdat relschoppers deze gebruiken om zich te organiseren.

Volgens Assange laten de rellen zien dat de Britse politiek gefaald heeft jonge mensen de juiste kansen te bieden en verantwoordelijkheid te geven om volwaardige burgers te worden. En in plaats van dat te accepteren en de blaam bij zichzelf te zoeken, richten Britse politici zich nu op sociale media.

Assange ziet dit als een manoeuvre die het volk moet afleiden van het feit dat ondanks alle scherpe ‘privacy-schendende’ veiligheidsmaatregelen in Groot-Brittannië, de regering nog steeds niet in staat is om het volk te beschermen.

“The naive public often is ready to sacrifice its privacy, and laws safeguarding basic freedom and rights in exchange for safety, guaranteed by the state.”

“Great Britain has turned itself into an Orwellian 1984 during the last decade, yet all those cameras and anti-terror laws could not prevent this recent chaos.”

“[...] Now it is clear that governments cannot keep their promises.”