Achttien doden door aanslagen op onafhankelijkheidsviering Pakistan

Caption: A man, bleeding from head injuries sustained from a bomb blast, is helped away from the site of the attack in Dara Allah Yar, located in the Jaffarabad district of Balochistan province, August 14, 2011. A bomb ripped through a two-story hotel building in Pakistan's restive southwest on Sunday, killing at least 11 people and wounding nearly 20, police said. REUTERS/Amir Hussain (PAKISTAN - Tags: POLITICS CIVIL UNREST CRIME LAW) Mensen helpen een slachtoffer van de bomaanslag in de Pakistaanse stad Dara Allah Yar. Foto Reuters / Amir Hussain

In Pakistan zijn in de grensgebieden met Afghanistan vandaag zeker achttien mensen, waaronder een journalist en drie militairen, omgekomen bij aanvallen.

In een restaurant langs een weg in de stad Dera Allah Yar werden veertien burgers gedood bij een bomaanslag. De verantwoordelijkheid is volgens persbureau AFP tot nog toe niet opgeeïst.

In dezelfde provincie, Baluchistan, schoten gewapende mannen de journalist Munir Noor dood in de stad Khuzdar. Sinds 2004 is Baluchistan het toneel voor aanslagen van separatisten en Talibaanstrijders.

Raketaanval op legerkamp Waziristan

In tribaal gebied in het noordwesten van Pakistan kwamen vandaag ook drie militairen om bij een raketaanval. Vijfentwintig mensen raakten gewond. Vier raketten sloegen in op een militair kamp in Miranshah, de belangrijkste stad in Noord-Waziristan. Hier hebben legereenheiden zich vandaag verzameld om de 64ste verjaardag van de onafhankelijkheid van Pakistan te vieren (wiki).

Noord-Waziristan is een grensgebied met Afghanistan en staat bekend als een bolwerk van Talibaanstrijders die banden onderhouden met Al-Qaeda.

‘Aanslag Waziristan mogelijk wraak voor legeroffensief’

Volgens onze correspondent Wim Brummelman zullen de aanslagen hoogstwaarschijnlijk niets te maken hebben met de viering van de onafhankelijkheid en de stichting van de islamitische staat Pakistan. Brummelman:

“De onafhankelijkheidsviering is geen doelwit, maar het biedt de mogelijkheid militaire doelen aan te vallen. Dat zou uit wraak kunnen zijn voor de offensieven die het leger uitvoert in Waziristan om extremisten te verdrijven of pogingen in het algemeen zijn om het leger aan te vallen. Over de aanslag in Baluchistan kan ik alleen speculeren. Dit kan sektarisch geweld zijn of separatistisch geweld tegen de economische onderdrukking van de regio. Het is wel opmerkelijk dat de aanslag komt tijdens de Ramadan.”

Ondanks offensieven door het Pakistaanse leger lijkt er geen einde te komen aan de gewelddadige aanslagen in het land. Aangenomen wordt dat het geweld een reactie is op de dood van Al-Qaeda-leider Osama bin Laden.

    • Hans Klis