Zij: '1.000 euro aan malariapillen!'

Leon en Els Weijs zijn 32 jaar samen. Ze hebben drie kinderen van 20, 19 en 17 jaar. Deze zomer gaan ze op reis naar Kenia en Uganda. Voor vakantie én om een geitenstal te bouwen voor het project van Leon.

Els Weijs (52), docent bloem- en vormgeving op MBO:

„Met deze reis willen we onze kinderen, opgegroeid in een materialistische wereld, laten zien dat ze met weinig middelen en een hoop creativiteit een heel eind kunnen komen. Dat wil ik ze meegeven tijdens deze laatste vakantie met z’n vijven. We vertelden onze kinderen in december dat we deze reis wilden maken. Ze reageerden heel positief, maar vroegen wel meteen wat ze zelf moesten betalen. Elk 400 euro, hebben we besloten. Al denk ik niet dat de jongste twee dat halen. Alleen de oudste had het meteen bij elkaar, hij is heel gedisciplineerd en kent de waarde van geld. Want ook dat wil ik ze meegeven: je moet er wel iets voor doen, 400 euro is veel geld.

„Het project in Afrika is de passie van Leon. Een passie die ik ondersteun, maar die zo groot is dat hij graag in Uganda zou gaan wonen. Ik heb daar mijn bedenkingen bij. Alleen al omdat de jongste nog op de middelbare school zit. Maar ik voel de onrust bij Leon, hij zou het liefst morgen nog vertrekken.

„Leon geeft veel makkelijker geld uit dan ik. Ik houd graag een reservepotje voor onverwachte voorvallen. Bij deze reis dacht ik meteen: doen. Maar dan begint het circus pas. Alles moet maal vijf. Als ik het geld niet zou hebben, was ik niet gegaan. Ik zou er nooit voor lenen.

„Ik schrok wel van de prijs van de malariatabletten, 120 euro per persoon, plus alle vaccinaties. In totaal moesten we zeker 1.000 euro betalen. Dat hakt erin. Gelukkig zijn we goed verzekerd en krijgen we alles terug.”