Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

wijn erbij

Harold Hamersma raadt bij artisjok Nieuw-Zeelandse Chardonnay aan.

Daar komt de artisjok weer aangesjokt. De lastpak dook onlangs ook al op in de keuken van de thuiskok om aldus het thuis wijn drinken te bemoeilijken. De bloem van de distel stelt zich namelijk nogal stekelig op ten opzichte van wijngezelschap.

Toen heb ik een aantal wijnen geadviseerd dat niet meteen het loodje zou leggen. En ook niet ondersteboven zou raken van de zuren in de vinaigrette. Dankzij het gebruik van mosterdroomsaus is er thans een wat bredere keuze. Helemaal nu we ook een kip door de receptuur zien scharrelen. De keuze voor rood van pinot noir of Beaujolais resulteert in een heuse klassieker. In Frankrijk is coq au vin zonder laatstgenoemde wijn in het recept en in het glas zelfs volstrekt ondenkbaar.

Maar in dit geval vrees ik toch dat beide wijnsoorten een dreun krijgen (lees: staalachtig gaan smaken) door die vermaledijde artisjok. Een fles Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland blijft daarentegen keurig overeind en weet zelfs een smakelijk verbond te sluiten met de mosterdsaus. Helemaal als deze op basis van Moutarde de Dijon is, veruit de wijnvriendelijkste soort.

Toch heeft zowel kip als saus in deze setting liever Chardonnay. En dan graag een zogenaamde ‘unoaked’ versie, omdat het anders het eikenhout is dat de dreun uitdeelt aan de smaakpapillen. Hoe dan ook, er is keuze te over in de categorie ‘op fruit gemaakt’.

Om een beetje in Nieuw-Zeelandse sferen te blijven is daar Mount Vernon 2010 uit Marlborough. Die presenteert een kwieke frissigheid, pittige perzik, wat gele appel, een montere citrusafdronk plus een zwembandje ‘vet’ voor de hoognodige houvast.

En als u bij Gall & Gall bent om voor 9,49 euro deze wijn te kopen, kunt u voor hetzelfde geld ook de Sauvignon Blanc van deze producent proberen. Die is eveneens uitstekend. Wie er een dolle avond van wil maken, probeert dan beide eens bij kip, mosterd en… artisjok. Te zijner tijd hoor ik graag de uitslag van u. U kunt me verschillende keren per week vinden op mijn blog Honger & Dorst (nrc.nl/hongerendorst) en daar een boodschap achterlaten.

Mount Vernon 2010 Chardonnay, Gall & Gall, 9,49 euro