Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Geopolitiek

Weer protest Syrië en Egypte

In Syrië zijn na het vrijdaggebed opnieuw tienduizenden mensen de straat op gegaan om het aftreden van president Assad te eisen, ondanks toenemende repressie. Ook in Egypte braken protesten uit na het vrijdaggebed.

In Syrië werd in meerdere steden gedemonstreerd. De confrontatie met het Syrische regime is de afgelopen weken verder opgelopen en de demonstraten riepen om de dood van Assad. Veiligheidstroepen schoten op de menigte, waarbij volgens mensenrechtenorganisaties ten minste 14 mensen omkwamen.

In bloedige pogingen om de opstand te breken zou het Syrische leger de afgelopen maanden minstens 1.700 burgers hebben gedood. De Amerikaanse minister Hillary Clinton riep gisteren op tot een boycot van olie en gas uit Syrië. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de EU misschien binnenkort strengere sancties invoert.

In Egypte braken korte tijd rellen uit tussen de politie en demonstranten op het Tahrir-plein. De militaire heersers willen niet dat het symbolische plein weer wordt bezet. Demonstranten gooiden met stenen. (AP)