Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Utrechts raadslid werd ‘gekidnapt’ in Israël

Het Utrechtse PvdA-raadslid Gadiza Bouazani wilde backpacken in Israël, maar werd aangezien voor een activist en belandde een dag in de cel. Ze keerde enkele dagen geleden terug en doet in NRC Weekend voor het eerst haar verhaal.

Bouazani was op aanraden van vrienden naar Israël gegaan, waar ze besloot te gaan backpacken. De bedoeling was aansluitend vrijwilligerswerk te doen bij een organisatie voor vluchtelingenkinderen op de Westelijke Jordaanoever. Maar haar vlucht bleek vol activisten te zitten. In een interview met NRC-redacteur Danielle Pinedo vertelt Bouazani wat er gebeurde tijdens haar reis.

Het raadslid vertelt dat ze pas onderweg van een passagier hoorde in wat voor gezelschap ze zich bevond. Dat verontrustte haar niet, want “ik hoorde niet bij de activisten. Ik ging met vakantie.” Maar de douane dacht daar anders over, zegt Bouazani tegen Pinedo. Ze vroegen wat ze kwam doen in Israël en moest in een zwaar beveiligde ruimte plaatsnemen. Nadat ze werd gefouilleerd is Bouazani in een beveiligde bus geduwd met vrouwen die zeiden uitgenodigd te zijn door een Palestijnse organisatie voor theater en dans. Zij hadden de douanier geantwoord dat ze kwamen “voor Palestina”.

“Het was er smerig en benauwd. We moesten twee uur om water zeuren. Toen enkele vrouwen uit wanhoop begonnen te schreeuwen, dreigden onze bewakers traangas naar binnen te spuiten. In de loop van de nacht werd de bus steeds voller. Om vijf uur begonnen wij te rijden – naar wat later een gevangenis in de Negev bleek te zijn.”

Het werd Bouazani door twee ambassademedewerkers afgeraden een advocaat in te schakelen, omdat het volgens hen “algemeen bekend” is dat “Israëlische rechters de standpunten van de regering overnemen.” Bouazani was bang dat ze lang zou worden opgesloten zonder dat iemand ervan wist.

“Voor mijn gevoel konden de autoriteiten alles maken. Ze hadden me kunnen dood schieten – zo voelde het.”

Een Israëlische inspecteur vertelde haar voor haar vrijlating dat ze werd opgepakt omdat er een demonstratie op het vliegveld was gepland, en Bouazani een Arabische naam heeft. Twee uur na wat ze omschrijft als kidnapping is ze teruggebracht naar het vliegveld. Ze wilde in Israël haar verhaal nog niet doen, omdat ze zich daar niet veilig over voelde, maar ze wilde ook niet meteen terug naar Nederland vliegen:

“Ik heb het wel overwogen. Maar op het vliegveld dacht ik: zet je angst om in kracht. Probeer de leuke kanten van dit land te ontdekken. Dat is ten dele gelukt. Ik heb aardige, gastvrije mensen ontmoet. Maar voorlopig heb ik genoeg van Israël gezien.”

Lees het hele interview met Gadiza Bouazani in NRC Weekend of in de digitale editie.