Uitgelicht zaterdag

scene uit de film The Abyss (1989) FOTO: Fox

Film

The Aristocats (Wolfgang Reitherman, 1970, VS). Animatiefilm van Disney introduceerde een lossere, minder arbeidsintensieve tekenstijl. Een Parijse moederpoes uit een gegoed milieu wordt met haar drie jongen ontvoerd door de butler. Ze ontsnappen aan de dood dankzij Thomas de straatkat, habitué van een jazzkelder, waar ‘jazz cats’ niets liever doen dan samen swingend musiceren. SBS6, 14.30-16.00u.

The Abyss (James Cameron, 1989, VS). Ambitieus en kostbaar maar niet geheel naadloos mengsel van rampenfilm, zalvende sciencefiction en relatiedrama. Zojuist gescheiden Elizabeth Mastrantonio en Ed Harris behoren tot een team dat een gestrande nucleaire onderzeeër dient te redden. Harris stuit in de diepzee op buitenaardse wezens van even feministische als groene signatuur. RTL7, 20.00-23.20u.

Sneakers (Phil Alden Robinson, 1992, VS). Kwajongensfilm over computerkrakers en geavanceerde technologische snufjes. Computerexpert Robert Redford leidt een team schrandere buitenbeentjes dat door de Amerikaanse veiligheidsdienst wordt gedwongen een microchip te stelen. RTL7, 23.20-01.55u.

Schatten der Zeit (Florian Gallenberger, 2004, D). Debuutfilm volgt een halve eeuw lang Ravi en Masha, twee verschoppelingetjes uit de fabriek die zich op weten te werken tot eersteklas burgers van Calcutta. Vol observaties over de gestage modernisering van India en ook met kritiek op het kastensysteem, het cliëntelisme en de corruptie in het land. Ned.2, 00.10-01.56u.

Informatief

Herdenking bouw van de Muur. Rechtstreeks verslag van de herdenking van de bouw van de Berlijnse Muur, die vijftig jaar geleden begon. In bijzijn van Angela Merkel spreken onder anderen president Wulff en mensen die de bouw van de Muur en de gevolgen aan den lijve hebben ondervonden. Ook is er een kerkdienst om de slachtoffers van de Muur te gedenken en worden kransen gelegd bij het monument voor de ‘Muurdoden’. Historicus Krijn Thijs is te gast in de studio. Ned.1, 10.00-12.20u

Mijn god, wat hebben we gedaan? Herhaling van documentaire uit 1981 van Roelof Kiers, waarin hij bemanningsleden interviewt van de Enola Gay, de Boeing B-29 Superfortress die op 6 augustus 1945 een atoombom op Hiroshima liet vallen. Piloot Paul Tibbets had het toestel naar zijn moeder vernoemd. Ned.1, 13.10-14.30u.

Peuples du monde. Serie over bijzondere volken. Vanavond over de Miao en de Dong, twee bergvolken in de Chinese provincie Guizhou. Al eeuwen communiceren zij met elkaar door middel van zang. En: op 4.500 meter hoogte zoeken Tibetaanse boeren naar de yartsa gunbu (cordyceps sinensis), een parasitoïde zwam die bekend staat als de ‘Himalayaanse viagra’. Zonder ondertiteling. TV5, 20.00-20.30u.

Amusement

Salaheddine NL. Satirisch journalistiek programma. Schrijver, theater- en tv-maker Salaheddine Benchikhi onderzoekt thema’s als ritueel slachten, antisemitisme en getto’s. Alter ego Moussi el Kandoussi geeft zijn visie op van alles en nog wat. Verder doet Salaheddine elke aflevering verslag vanuit Marokko. Hoe goed kennen de Marokkanen uit Marokko Nederland?Ned.2, 16.05-16.30u.

It’s Marty Feldman. Aflevering uit de serie die de Britse komiek in 1969 voor de BBC maakte. Wordt na afloop gevolgd door een filmportret. BBC 2, 18.30-19.00u.