Tienduizenden Israëli’s betogen voor de vierde week op rij

Een demonstrant rust uit in een protestkamp in de zuid-Israëlische stad Beer Sheva. Foto AP / Tsafrir Abayov

Tienduizenden Israëliërs zijn vandaag de straat op gegaan om te demonstreren tegen de sociale situatie in de Joodse staat. Deze keer vond het protest niet in Tel Aviv plaats, maar in meer dan tien steden door het hele land.

De opkomst bij de demonstraties was niet zo massaal als vorige week, toen alleen al in Tel Aviv naar schatting een kwart miljoen mensen deelnam aan de betogingen. Volgens de politie waren vandaag meer dan 50.000 mensen op de been in steden als Haifa, Beer Sheva, Netanya, Eilat en Petah Tikva. Zij droegen spandoeken met zich mee met teksten als “Het volk wil sociale rechtvaardigheid”.

De demonstranten in Israël uiten nu al vier weken lang hun onvrede over de sociale situatie in hun land en de manier waarop de regering van premier Benjamin Netanyahu op de protesten reageert. Veel Israëli’s zijn ontevreden over de stijgende kosten van de huizenprijzen en het levensonderhoud en vinden dat de regering te weinig voor de gewone man doet, terwijl er wel veel geld wordt gestoken in bijvoorbeeld bouwprojecten voor kolonisten op de Westelijke Jordaanoever. Ook kent Israël door het bestaan van een zeer welvarende elite een groot verschil tussen arm en rijk.

De regering-Netanyahu stelde vorige week zondag naar aanleiding van de protesten een comité in dat sindsdien onderzoek doet naar de mogelijkheden voor het doorvoeren van sociaal-economische hervormingen. Het instellen van het comité heeft de betogers echter nog niet tevreden gesteld.

    • Pim van den Dool