thuiskoktips

Smaakmakers

Een van de dingen die eten extra leuk of aantrekkelijk maken, is behalve de smaak ook het mondgevoel. Weinig is bijvoorbeeld zo onweerstaanbaar als iets zachts in een krokante korst (denk aan de bitterbal, maar denk ook aan gepaneerde vis, gegratineerde pasta, crème brulée of een tosti). Een viskoekje bijvoorbeeld wordt leuker in een krokante korst.

En nog leuker als de inhoud niet alleen zacht en smeuïg is maar ook vol van smaak. Volheid bereik je door voldoende zoet, zuur, zout, bitter en umami toe te voegen, in de vorm van bijvoorbeeld gehakte kappertjes, gehakte selderie, een kneepje citroen, een theelepeltje mosterd. Vergeet ook niet dat een flesje sojasaus (of eigenlijk twee flesjes: een flesje zoete ketjap en een fles lichte sojasaus) ongelooflijk veelzijdig inzetbaar is, mits spaarzaam gebruikt. Net zo kan een goede, eventueel zelfgevijzelde kerrie in een kleine hoeveelheid iets heel moois bereiken in een tomatensaus die net niet naar kerrie gaat smaken maar wel iets voller wordt. Ook verrassend in zo’n saus: een theelepeltje geraspte, verse gember. Of, laat niemand het horen, een dessertlepel tomatenketchup…

Smaakvrienden

Dat anderen soms veel beter/leuker/ verrassender koken dan je zelf doet, is juist een goede reden om het eten van anderen van tijd tot tijd te proberen. Dus uit eten gaan, bij vrienden gaan eten, maar ook: veel kookboeken lezen. Die kunnen geweldig inspirerend zijn – ineens probeer je fenegriek of mosterdzaad, hak je voor het eerst wat lavas fijn of strooi je kervel door je sla. Kookboeken kunnen je leren hoe een gerecht die typisch Arabische, Vietnamese of Franse smaak krijgt, of dat je met een lepeltje geurige bloesemhoning een vinaigrette heel anders kunt maken.

Een boek dat oneindig behulpzaam is bij het opdoen van nieuwe ideeën en inspiratie is Smaakvrienden Groenten van Angélique Schmein. Per twee pagina’s wordt een groente genomen en van die groente worden alle vrienden genoemd: andere groenten, vlees, gevogelte, kruiden, specerijen, sauzen enz. Die vrienden worden nog nader aangeduid als ‘beste vrienden’ (bijvoorbeeld kerrie, foelie, nootmuskaat en komijn bij bloemkool), ‘spannende vrienden’ (bijvoorbeeld lamsoren of pernod bij snijbonen) en verder gewone niet nader aangeduide vrienden. Iedereen moet zelf maar bedenken welke vrienden hij met deze groente wil combineren. Om ons op weg te helpen staat bij elke groente ook nog een lijst ‘inspiraties’, bijvoorbeeld bij courgette: met doperwtencrème gevulde courgettebloemen met gemarineerde verse ansjovis en zeekraal. Bij elke groente staat ook één echt uitgewerkt recept. Dus smaakvrienden gaat er vanuit dat iemand wel kan koken, maar soms wat inspiratie en ideeën en nieuwe wegen nodig heeft.

Ideaal.

Heeft u een vraag over koken voor Marjoleine de Vos? Mail naar thuiskok@nrc.nl