Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Mensenrechten

Syrische leger valt kustplaats binnen met tanks

Het Syrische leger is kustplaats Latakia binnengevallen met gepantserde voertuigen. Activisten melden aan persbureau Reuters dat er schoten zijn te horen.

De mensenrechtengroepering Syrisch Observatorium voor Mensenrechten, gehuisvest in Groot-Brittannië, zegt dat zo’n twintig tanks en gepantserde soldatenvoertuigen bij de stad gelegerd zijn. In Latakia demonstreerden gisteren zo’n 10.000 mensen tegen het Syrische regime. Veel van hen zijn vandaag de stad ontvlucht.

Bij de Libanese grens zijn soldaten, gesteund door aan het regime loyale mannen die bekend staan als shabbiha, verschillende dorpen binnengevallen, niet ver van de stad Qusair. Daar zijn donderdag volgens activisten elf mensen gedood door regeringstroepen.