Saoediërs blokkeren sites

De websites van de Wereldomroep (RNW) zijn al een paar weken niet toegankelijk vanuit Saoedi-Arabië. Mensen die daar de site willen bezoeken, krijgen te lezen dat deze onbereikbaar is. Dat heeft de Wereldomroep gisteren gemeld.

Aanleiding voor de blokkade lijkt een filmpje op de Arabische website van de omroep waarin een Aziatische migrant wordt mishandeld. Het stond bij een artikel over mishandeling van migranten in Saoedi-Arabië. De Wereldomroep heeft dit jaar kritische artikelen geschreven over de werkomstandigheden van migranten-arbeiders in Saoedi-Arabië en bij de Saoedische ambassade in Den Haag. In een van de producties werd voormalig ambassadeur Waleed Elkereidhi beschuldigd van uitbuiting.

RNW vreest gevolgen voor de nieuwsvoorziening in het land. Het gebeurt zelden dat de overheid dergelijke maatregelen terugdraait. De Saoedische ambassade in Den Haag kon gistermiddag geen commentaar geven. (Novum)