Rustige uitgaansnacht Groot-Brittannië

Hundreds of messages of support from the community of Peckham are seen posted on a looted storefront in south London August 12, 2011. REUTERS/Stefan Wermuth (BRITAIN - Tags: CRIME LAW BUSINESS)
Hundreds of messages of support from the community of Peckham are seen posted on a looted storefront in south London August 12, 2011. REUTERS/Stefan Wermuth (BRITAIN - Tags: CRIME LAW BUSINESS) Op een berichtenwand in de Londense wijk Peckham hangen bewoners liefdesbetuigingen op aan hun wijk, en berichten aan de relschoppers. Foto Reuters / Stefan Wermuth

De eerste uitgaansavond sinds het begin van de rellen in Groot-Brittannië is rustig verlopen. In Londen waren vannacht opnieuw 16.000 agenten op de been en ook in andere steden was veel politie op straat. Dit meldt de NOS.

De politie wilde koste wat kost voorkomen dat eventueel uitgaansgeweld zou leiden tot nieuwe rellen.

Gisteren reageerde de Britse politie op de kritiek van premier Cameron dat het optreden van de politie in eerste instantie te soft was. Het hoofd van de Vereniging voor Politiecommissarissen, Hugh Orde, erkende dat de politie voor een “ongekende situatie met unieke omstandigheden” stond, maar voegde daaraan toe dat de politie, en niet “politieke bemoeienis” de situatie uiteindelijk onder controle wist te brengen. Tegen de BBC zei Orde:

“Het krachtiger optreden van de politie dat u heeft kunnen zien was niet het gevolg van politieke bemoeienis. Het was het gevolg van het aantal beschikbare agenten, dat politiecommissarissen in staat stelde om hun tactiek te veranderen.” - Hugh Orde

    • Peter van der Ploeg