Republikeinen vrezen film over Bin Laden

De Amerikaanse Republikeinen willen dat de CIA en het Pentagon onderzoeken of regisseur Kathryn Bigelow en haar scenarist Mark Boal vertrouwelijke informatie is toegespeeld bij de research voor een film over de jacht op, en executie van, Osama Bin Laden.

Peter T. King, de Republikeinse voorzitter van het comité voor Homeland Security van het Huis van Afgevaardigden, heeft woensdag in een verklaring geëist dat de CIA en het Pentagon een onderzoek openen. Bigelow won in 2009 zes Oscars met haar Irakfilm The Hurt Locker.

Een woordvoerder van het Pentagon ontkent dat de filmmakers toegang hebben tot vertrouwelijke informatie. Net als andere filmmakers worden ze geholpen door het zogeheten ‘entertainmentkantoor’, dat de contacten met Hollywood doet. Zijn collega van de Nationale Veiligheidsraad noemt Kings claim ‘belachelijk’, het Witte Huis laat weten media binnen het kader van de wet optimaal te helpen, wat „nauwelijks een nieuwe aanpak van de media” is.

De Republikeinen zijn bang dat de Bin Laden-film Obama helpt bij diens herverkiezingscampagne. De film gaat op 12 oktober 2012 in première, een maand voor de presidentsverkiezing. Dat een Bin Laden-film Obama op dat moment helpt, staat voor New York Times-columnist Maureen Dowd, wier column King inspireerde, wel vast. Zij schreef op 10 mei: „De filmmakers krijgen de meest vertrouwelijke informatie over de gevoeligste missie uit onze geschiedenis.”

Het is bekend dat scenarist en gewezen oorlogsjournalist Mark Boal uitstekende, langdurige contacten heeft bij de speciale eenheid die op 2 mei Osama Bin Laden executeerden.