‘Rebellen en troepen Gaddafi strijden om controle Zawiyah’

Libische rebellen vandaag gefotografeerd in een truck bij de westelijke stad Zawiyah. Foto AP / Giulio Petrocco

De Libische opstandelingen lijken steeds dichterbij hoofdstad Tripoli te komen. Persbureau Reuters en de rebellen zelf maakten vanavond melding van gevechten in de stad Zawiyah, die zo’n vijftig kilometer ten westen van Tripoli ligt.

Verslaggevers van Reuters schreven eerder vanavond dat er geweervuur en schermutselingen hoorbaar waren in Zawiyah. Ook zou de belangrijkste snelweg tussen het westelijk gelegen Zawiyah en de grens met Tunesië zijn geblokkeerd. Het regime van Gaddafi liet vanavond weten dat Zawiyah “absoluut” onder controle van het regeringsleger staat. Regeringswoordvoerder Moussa Ibrahim zei dat het regime een aanval van een kleine groep rebellen in korte tijd heeft weten af te slaan.

De opstandelingen beweerden later vanavond juist de stad te hebben betreden, maar zeiden tegen Reuters dat er nog wel altijd soldaten van Gaddafi in Zawiyah waren. Een rebellenwoordvoerder stelde dat zijn manschappen vooral op huurlingen van Gaddafi waren gestuit en dat die na een half uur vechten uit het stadscentrum zouden zijn verjaagd. Volgens de opstandelingen waren inwoners van de stad daarop feestend de straat op gegaan, hoewel hij zei dat nog niet geheel Zawiyah onder controle van de rebellen stond.


Grotere kaart weergeven

Ook gevechten rond Brega en strategische stad Gharyan

Elders aan het front gaan de gevechten tussen Gaddafi’s leger en de rebellen ook door. Een opstandelingenwoordvoerder vertelde persbureau AFP vanavond dat de rebellen belangrijke delen van de strategische oliestad Brega hebben veroverd. Zo zouden ze onder meer een fabriek in handen hebben gekregen die als belangrijke verdedigingslinie van Gaddafi’s leger gold. De berichten over de strijd in Brega zijn niet door onafhankelijke bronnen bevestigd.

Eerder vandaag maakten de rebellen al melding van een voortgaande strijd tussen hen en Gaddafi’s leger om de controle over de strategische stad Gharyan, die zo’n 80 kilometer ten zuiden van Tripoli ligt. Het was vanmiddag onduidelijk wie op dat moment de controle over Gharyan had.

    • Pim van den Dool